Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Самоодрживо домаћинство 1. део - методе функционисања

rss

20.09.2014. дипл. инг. арх. Кристина Кљајић Инаурум

Извор: www.ekokuce.com

Шта је то самоодрживо домаћинство?

Самоодрживост је животни стил којим се настоји да се умањи индивидуално или друштвено коришћење природних и личних ресурса. Методама самоодрживости покушава да се умањи емисија угљеникових једињења кроз мењање начина транспорта и коришћења енергија и хране. Они који се залажу за самоодрживост, живе животе у складу са "екологијом природе", пратећи њене циклусе.

Samoodrživo domaćinstvo

Самоодрживо живљење је способност и пракса у обезбеђивању свих личних потреба и потреба домаћинстава без узимања помоћи и ресурса ван оквира тог домаћинства. Оно се ослања на мноштво знања и вештина, као и на жељи појединца и заједнице ка самосталности.

Методе функционисања самоодрживог домаћинства

1. Материјали за еколошко грађење

Самоодржива кућа треба бити саграђена од материјала који се налазе на лицу места. Преносом материјала са удаљених дестинација се троши енергија, па самим тим није еколошко. Хиљадама година људи су градили материјалима као што су дрво, камен, земља, глина и др. Данас постоје планине пост-продуката наше цивилизације који се налазе у сваком окружењу. Ово су природни ресурси савременом човеку. Ови материјали и технике њиховог коришћења јесу доступни обичном човеку и по питању цене и вештина за њихово коришћење.

Основни материјали за изградњу самоодрживог дома могу бити нађени на самој локацији на којој се планира изградња. Земља, глина и камен доступни су сваком градитељу. Дрво се користи уколико се то чини рационално (ко дрво у кућу угради, треба друго и да засади).

Samoodrživo domaćinstvo

У читавом свету почела је ренесанса грађењем земљом (коб - комбинација земље, глине, песка и сламе), што је некада на нашим просторима било уобичајено. Док је век трајања куће данашњице грађене конвенционалним материјалима око 50 година, куће од коб-а (набијене земље) трају и преко 300 година за шта постоје и докази. Пуно кућа на разним местима у свету је саграђено овом методом. Зидови се могу градити и од других материјала као што су балирана слама, облице, џакови пуњени земљом, а сваки материјал је доступнан свима нама у близини. Знање о методама грађења је лако доступно у слободној библиотеци интернета. Основне носеће грађевинске компоненте ових кућа могу бити чак и рециклиране аутомобилске гуме пуњене компактном земљом, које формирају блок од набијене земље спаковане челичним појасом гуме. Резултат коришћења овакве цигле су носећи зидови који су заправо неуништиве форме.

https://www.youtube.com/watch?v=livQwBR69Bk

https://www.youtube.com/watch?v=hCLOC-aW5YI&list=PLD1ADE3D9F60C9BB7

 

Samoodrživo domaćinstvo

2. Природа материјала

Да би материјали имали карактеристике потребне за градњу самоодрживих, еколошки оправданих кућа, они морају да имају тачно одређена својства. Материјали морају да се усаглашавају са околном природом, а не да је нарушавају. Многи материјали који се данас користе немају својства која ће бити наведена и због тога је потребно прихватити оне “нове” који се уклапају у потребно.

3. "На лицу места"

Са социјално - економског гледишта, оваква “биоконструкција” је профитабилнија од куће грађене конвенционалним материјалима, јер су сирови материјали са лица места јефтинији, док се ствара потреба за већом радном снагом. Трошкови одржавања ових конструкција су умањени, јер су њени материјали природни и прилагођавају се променама температуре и влаге. Уштеда овим начином грађења је преко 35%.

Samoodrživo domaćinstvo

Материјали за градњу се налазе свуда. Њихов пренос са великих дистанци није еколошки оправдан јер захтева прекомерну потрошњу енергије. Грађевински материјал мора бити лако доступан обичном човеку и његово коришћење мора имати мали удар на енергетску ситуацију планете. Процес његовог моделовања у форму за коришћење треба да троши мало или нимало енергије. Ово би довело до широке потрошње материјала, а уштеду наше планете. Број људи је све већи и биће потребно рекапитулирати све појединости наших живота и његових процеса како би живели у складу са ниском потрошњом природе, те не би довели до њене потпуне конзумације.

4. Термичка маса

Да би одржавала повољну температуру за живот људи и биљака, самоодржива кућа својом конструцијом и материјалима мора бити попут батерије за чување енергије. Материјали морају бити набијени и масивни како би задржали температуру.

5. Издржљивост

Градили смо дрветом вековима. Дрво је органско и биоразградиво. Оно нестаје временом, те смо осмислили разне отровне хемијске производе како би “намазали” његову дуговечност. У својој околини требали би тражити материјале који својом природом могу да трају. Дрво је добар материјал тамо где маса не игра улогу и где неће бити изложени разарајућим факторима, тако да га није потребно додатно обезбеђивати.

6. Отпорност

Земљотреси су велики проблем у многим деловима света. Како земљотреси изазивају хоризонтална померања или трешење структуре, препоручљиви су материјали високе отпорности или они који имају довољну гипкост да се померају са овим покретима. Крхки материјали као што је нпр. бетон, склони су пуцању и лому. Идеална структура материјала која је најотпорнија оваквим померањима је опет земља.

Samoodrživo domaćinstvo

7. Лако коришћење

Ови материјали би, осим своје приступности, требали бити лаки за коришћење свима, без обзира на ниво њиховог знања. Ови материјали би требали бити лаки за одржавање.

Аутор чланка:  дипл. инг. арх. Кристина Кљајић Инаурум

 


# аутомобил
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима