Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Лоремо пројектује возило са најмањом потрошњом горива

rss

21.03.2008. Di

"Лоремо" пројектује возило са најмањом потрошњом горива

Аутомобил по нашој мери

Нови модел ће трошити 1,5 литара дизела на сто пређених километара, достизаће брзину од 160 километара на сат и коштаће 11.000 евра

Становници Србије моћи ће за три године да купе савршеног четвороточкаша - аутомобил који троши 1,5 литара горива на сто километара, нов кошта 11.000 евра и праве га Немци. Аутомобил по нашој мери прави мала немачка компанија "Лоремо", а концепт под називом "лоремо ЛС" већ је произведен и представљен на Салону аутомобила у Женеви.

Почетак серијске производње је најављен за 2009. годину. И поред најављене рекордно мале потрошње, Немци тврде да ће "лоремо ЛС" достизати највећу могућу брзину од 160 километара на сат. Премда ове најаве звуче невероватно, концепт "лоремо ЛС" је заснован на револуционарним, али једноставним решењима. Како је најављено, ово чудо од четвороточкаша покретаће двоцилиндрични турбодизел мотор од само 20 коњских снага. "Лоремо ЛС" ће до 100 километар убрзавати за 20 секунди, имаће петостепени мењач, четири седишта и резервоар запремине 20 литара, што је довољно за 1.300 пређених километара. Иако ће имати мотор мале снаге, "лоремо ЛС" по перформансама не заостаје за другим мањим аутомобилима са дизел моторима.

Произвођачи то објашњавају "принципом балона", односно тиме што се смањењем тежине побољшавају перформансе. "Лоремо" ће бити тежак само 450 килограма, а тако мала тежина и низак коефицијент отпора ваздуха, заједно са малом запремином дизелаша, доносе малу потрошњу са коректним убрзањем и солидном максималном брзином. Овај аутомобил покретаће задњи точкови, а снага ће се преносити преко петостепеног мењача.

Предвиђено је да буде дугачак 384 центиметра, широк 136 и висок 110 центиметра. Иако Немци предвиђају редукцију свега што суштински није потребно једном малом аутомобилу (у стандардну опрему спадају само ваздушни јастуци, поленски филтер и радио, док се као опција могу добити путни рачунар, систем за навигацију и клима), Немци обећавају да ће степен безбедности бити исти као код осталих аутомобила ниже класе. Поред основног модела, планирана је и "луксузнија верзија" са спортском ознаком ГТ. Штедљиви спортиста имаће троцилиндрични дизел мотор снаге "чак" 50 коњских снага, али и нешто већу потрошњу од 2,7 литара на 100 километара и цену од 15.000 евра. "Лоремова" спортска верзија имаће веома добре перформансе, пошто би брзину од сто километара на сат достизао за само 9 секунди, а максимална брзина ће му бити чак 220 на сат.


Коментара: 1


# аутомобил
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    slavko marinkovic 19.03.2012.
    I iiii. Evo nama 2012.godine , a od silno najavljenog automobila - nista ?!!! Razmisljajte malo o tome , kad zamajavate ovaj narod. Dovoljno je samo da podjete od toga , da se nemci dekl bore za mir , a bombarduju sa amerima jedan bezgresan narod (nas) da bi eksperimentisali...... U cilju mira ? Ne svakako. Evo samo jos jednog dokaza, da se njima nista ne treba verovati. Pa ni ova tvrdnja (ocigledno). Ako postoji narod bez duse , to su u prvom redu nemci i ameri.... Zapamtite - ako niste - uvericete se,......


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима