Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Враћају се куће од блата

rss

08.08.2010. Mondo

Новости: Враћају се куће од блата


Изградња кућа, зграда, а можда и читавих блокова само од земље, могла би ускоро да постане стварност у Србији. Док је многима оваква помисао незамислива, у свету је то деценијска пракса. Код нас, општина Бач прва ће почети с градњом "савремених уџерица". Стручњаци тврде - бољих од зиданих циглом.

Изградња кућа, зграда, а можда и читавих блокова само од земље, могла би ускоро да постане стварност у Србији. Док је многима оваква помисао незамислива, у свету је то деценијска пракса.
Код нас, општина Бач прва ће почети с градњом "савремених уџерица". Стручњаци тврде - бољих од зиданих циглом.

Основни материјал за кућу је засада бесплатна земља. Савремене вишеспратне "куће од набоја" постаће део урбаног живота и код нас. У јеку сталних "експлозија" цена "квадрата", овакав начин градње могао би да подмири гладно тржиште некретнина. По неким проценама, само у Београду недостаје између 150.000 и 250.000 станова.

Док цена изградње квадратног метра стамбеног простора у престоници достиже астрономске бројеве, фантастично звучи могућност изградње кућа од земље, које су једноставне и јефтине, а уз то су изванредни еколошки и енергетски обезбеђени објекти.

"Изградња кућа и мањих зграда од непечене земље представља хит архитектуре у свету. Две деценије се овај начин градње примењује у појединим земљама. Јефтинији је од класичних материјала, па је цена станова знатно нижа. У Француској и Немачкој сазидане су читаве четврти у којима живе хиљаде људи", каже Слободан Крњетин, професор на Факултету техничких наука у Новом Саду.

На пролеће, обећава Крњетин, у Бачу ће неимари приступити подизању архитектонског чуда. Изградња приземне куће почиње у мају, и биће једина таква у Србији. Реално је да и у нашој земљи убрзо почне масовнија изградња, за почетак, приватних породичних кућа.

Основно својство "савремених уџерица" јесте то што и лети и зими имају идеалне унутрашње климатске услове, и по питању влажност и по питању температуре. Због масивних зидова, температура се унутар објекта, без обзира на спољну, мало мења, док је влажност готово идеална. Зидови од земље имају својство да одржавају оптималан ниво влаге у просторијама у свим годишњим добима.

"Ради се о природном, нискоенергетском материјалу, који се рециклира када истекне век трајања објекта. На дужи рок може да допринесе мањој енергетској потрошњи, чиме би и наша земља дала допринос смањењу ефекта "стаклене баште", односно укупном смањењу загревања планете", објашњава Крњетин. -

Како каже професор, основни квалитет оваквих објеката јесте то што могу да се граде од "локалног" материјала. Земље има свуда, а омогућена је и самоградња због једноставног извођења. Породица са својим радом може знатно да учествује у неимарству и тиме прилично уштеди. "Вртоглаве цифре" које свако мора да извуче из џепа како би обезбедио кров над главом, могле би на "еутаназију".

Војводина има одличне услове за градњу кућа од природних материјала, нарочито од земље богате глином. Слама и пиљевина додају се земљи, која треба да има одређени проценат глине у себи, због чега је и добила назив стабилизована земља. У новије време се такође додаје одређени проценат цемента (до 10 одсто), чиме се поправља структура, или се додаје гашени креч (од 10 до 14 одсто). Кад веште руке неимара све добро промешају, ето смесе за нову кућу.

(МОНДО)

Коментара: 2


# општина
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    goran 13.08.2010.
    Čudo niko da ne komantariše

  • (+0) (-0)

    Miki 26.03.2013.
    Baš čudno, kad neznaju da su ovo fensi kuće.


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима