Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Камен живота у Српској Калифорнији

rss

14.02.2007. Radojica Barjaktarević

Игрош код Бруса лежи на минералу зеолит који се користи за више од 1.500 производа у свету

Све електране на нуклеарни погон обложене су зеолитом. Чудесни камен за 90 посто увећава принос код житарица, за 85 посто код паприке, 54 посто код кромпира

Ако вас сврби међу прстима, ако вам се зноје ноге, немојте узалуд да се чешете и нервирате. Ставите овај камени прашак у ципеле и проблем је сто посто решен. Овим белим прашком можете да оперете зубе, слободно, јер он лечи десни и скида каменац. Ако вам је зуб, пак, покварен, ставите зрнце прашка у шупљину и излечите га.

Кад кувате, ставите негде изнад шпорета врећицу овог прашка и нико из комшилука неће знати да ви за ручак имате купус. А кад пушите, сипајте у пепељару мало овог прашка, и просторија ће бити свежа. У стају, такође, ставите овај прашак, биће као апотека. Напрскајте камен дезодорансом и ставите га у аутомобил, па ће свеже мирисати најмање три-четири месеца. А онда, по потреби, понављајте са прскањем. Прашак лечи и разне кожне и венеричне болести. Овај чудотворни камени прашак зове се зеолит, и потребан је сваком домаћинству у граду и на селу - каже Добривоје Бојовић.

Његово село Игрош лежи на пола милиона тона овог минерала, колико га у годишњој производњи има на целој планети већ је нашао примену у преко хиљаду и по различитих производа. Раширило се на источним падинама Копаоника, на четрдесетом километру од Крушевца, међу брдима Јеленак и Трновачка чука, надомак Бруса.

- Геолози кажу да цео овај обод Игроша лежи на руди зеолита. Овде је некада било језеро. Избио је вулкан па је вода препукла између два брда, између Јеленка и Трнавачке Чуке. Језеро је истекло, а вулкан се таложио милионима година на ободу језера - каже Добривоје Бојовић. Игрош зову "мала Калифорнија", а по богатству које скрива у чудотворном камену, на путу је да се прочује далеко. Јер, без употребе зеолита, који се у великим количинама налази у Игрошу, незамислива је будућност савремене индустрије.

Кило двадесет динара

- Зеолит није скуп минерал. Његова цена у рефузном стању креће се од неких десетак до двадесетак динара по килограму, зависно од гранулације. То је врло јефтино - каже Бојовић. Он истиче да је са Геозаводом Београд и приватном фирмом "Коп-транс" у Брусу сачињен предуговор по коме све прераде, експлоатација, паковање и сушење, морају да буду на територији Месне заједнице Игрош, да би се људи ту запослили и везали за своје село.
 Само је ствар уговора са Шовићима, Видојевићима и другима на чијим се имањима налазе огромне наслаге зеолиота, па да посао столећа крене.

Нису случајно Грци овај минерал вулканског порекла који има високу способност абсорпције назвали "каменом живота". Зеолит има широку примену у пречишћавању пијаћих и отпадних вода, у спречавању штетног дејства радиоактивног зрачења, у сточарству за спречавање штетног дејства микотоксина, у пољопривреди за рекултивацију загађеног земљишта, у хемијској индустрији. Зеолит чисти тешке метале, амонијак и све друге штетне компоненте који се налазе у води, а које најчешће долазе немаром човека.

Знају Игрошани да су Британци некада загађену Темзу пречистили зеолитом, тако да је она данас једна од најчистијих европских река, да су Руси Чернобил затрпали наслагама зеолита да би спречили радиоактивно зрачење, да ову руду Јапанци зову,, чудесни камен".. Али Игрошане нико ни за шта, па ни за њихов зеолит у коме лежи огромно богатство, до сада није питао. А земља, природа и плодови су овде другачији, здравији и лепши него у било ком другом крају. Наличе помало на крајеве Фрушке Горе и Врањске Бање где, такође, има зеолита. Овде вегетација дуже траје, па се и дрвеће зелени до зиме, док лишће не опржи слана.

- На територији села Игроша процењене количине руде зеолита су 500 хиљада тона. Само на два локалитета у Игрошу, на ревирима у Шовићима и Видојевићима, процењене су количине руде на 60 хиљада тона. На простору од преко 400 копова где се налазе руде, извршено је више од 30 бушотина и само једна од њих била је негативна, док су остале све позитивне, има огромних количина руда зеолита која је веома доброг квалитета и испуњава највеће светске стандарде за његову потрошњу - каже Добривоје Бојовић.

Годинама мештани размишљају како да уновче благо на којем лежи село. У канцеларији у Брусу " непрестано звони телефон, људи траже камен живота, а Добривоје Бојовић, алијас Жути, одговара:- Па, аман, људи, сачекајте мало, кад сте чекали сто година, сачекајте још два- три месеца. Ако је за лек, послаћемо вам, одмах, бесплатно - одговара преко жице.

Овај чудотворни камен на овом простору открили су Руси још 1903. године, али је њихов налаз у фиоци неког од универзитета у Москви скриван више од тридесетак година, да би га млађи научници, зачуђени налазом " ископали" из фиоке и саопштили Београду. Руда је откривена и испробана. Ветеринари кажу да је препарат зеолита "Миназел" божји дар, али да многи то још не знају. Није случајно Миливоје Тодоровић, фармер из села Брзан код Лапова, изјавио да "од кад користи Миназел моје свиње су веселе и румене, к, о млада пред удају".

- Село Игрош много очекује од свог рудника. Кад су ме раније питали одакле сам, ја сам у шали говорио да сам из "мале калифорнијице". А сада, мислим да је Игрош за Србију, заиста, Калифорнија. Јер, и без експлоатације зеолита, људи вредних руку овде узгајају све врсте воћа, од јабуке, крушке, вишње, купине, малине, до смокве и лимуна. Све воћке на зеолиту су одличног квалитета и без икаквог оштећења. Приликом ископа под једним шљиваком приметили смо да су стабла воћки на зеолиту двоструко дебља, гране дуже, а лишће модрије и веће. Зеолит много утиче на раст биљака - каже Добривоје Бојовић а стручњаци су утврдили да овај чудесни камен за преко 90 одсто увећава принос код житарица, за 85 одсто код паприке, 54 одсто код кромпира и тако даље. Зеолит лечи кисела земљишта и задржава влагу, кажу стручњаци. Америчка фирма " Надкондап" утврдила је да зеолит убрзава зрење од десет до тридесет дана и да вегетација остаје дуже.

Све термоелектране на нуклеарни погон обложене су зеолитом. И људи у Игрошу зидали су куће зеолитом, јер им је погодан за клесање, а нису знали да су од радијације заштићени. Долазили су недавно из Министарства, геолози и стручњаци за радијацију из Београда, па кад су видели, питају: Пријатељу, јеси ли свестан од чега имаш кућу? А готово све куће у Игрошу грађене су од камена зеолита па немају влагу, немају буђи и штите од радијације.
 

Преузето са:

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2003/11/12/srpski/R03111102.shtml

Код нас се једино ова фирма из Врањске Бање АД "МинералиЦО Неметали" бави прерадом золита.

[email protected]
http://www.mineraligroup.com

 


 

Коментара: 20


# Београд зеолит
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Mala sugestija 01.04.2007.
  Kako bi bilo da se ova sekcija nazove: "Pseudonauka i tehnika" ?

 • (+0) (-0)

  Dishi68 04.04.2007.
  Ако си дипл. биолог, микробиолог или тако нешто и кад урадиш дипломски који руши ову теорију признаћемо да си у праву. Ето теме за докторску дисертацију.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 04.04.2007.
  Шта мислиш зашто се у пољопривредним апотекама продаје супстрат за цвеће са вулканском лавом са Исланда? Сигурно је маркетиншки потез?

 • (+0) (-0)

  Malo pojašnjenje 04.04.2007.
  citat:

  da su Rusi Černobil zatrpali naslagama zeolita da bi sprečili radioaktivno zračenje,

  gotovo sve kuće u Igrošu građene su od kamena zeolita pa nemaju vlagu, nemaju buđi i štite od radijacije.

  kraj citata.

  drugi citat:
  once they are loaded with trapped fission products, the zeolite-waste combination can be hot pressed into an extremely durable ceramic form, closing the pores and trapping the waste in a solid stone block.

  prevod:
  jednom ispunjena zarobljenim produktima fisije, kombinacija zeolita i nuklearnog otpada može se termički presovati u vrlo trajni neporozni keramički oblik, čuvajući otpad u čvrstom bloku.

  komentar:
  Želite li da živite u kući od materijala koji se koristi za SKLADIŠTENJE nuklearnog otpada ?

  Novinarima nije posao da izveštavaju. Njihov posao je da prodaju novine...

  puno pozdrava

 • (+0) (-0)

  Dishi68 05.04.2007.
  Цитат: "jednom ispunjena zarobljenim produktima fisije, kombinacija zeolita i nuklearnog otpada može se termički presovati u vrlo trajni neporozni keramički oblik, čuvajući otpad u čvrstom bloku." Па ово не побија горе наведену теорију него је само потврђује изгледа да ниси укапирао да сам зеолит спречава штетна зрачења. А керамика у комбинациј зеолит и нуспродукти фисије су само за складиштење и чување у за ту сврху намењеним складиштима. Пронађи (тј. документуј) неко истраживање које каже да золит не чува влагу у земљи, да Зеолит нема примену у пречишћавању пијаћих и отпадних вода, у спречавању штетног дејства радиоактивног зрачења, у сточарству за спречавање штетног дејства микотоксина, у пољопривреди за рекултивацију загађеног земљишта, у хемијској индустрији. Зеолит чисти тешке метале, амонијак и све друге штетне компоненте који се налазе у води.

 • (+0) (-0)

  Zoran 06.04.2007.
  Једноставно
  Зеолит је врста глине. Има шупљикаву структуру и врло велику површину у односу на масу. Та велика површина кристала је хемијски и термички стабилна и тешко реагује са већинном гасова и течности. Ако се тако велика површина мало покваси или премаже неком активном материјом, добијемо жедан, гладан, или специфично активан материјал. Тако се природном зеолиту повећава и или специјализује моћ. Дејство Зеолита је могуће ИСКЉУЧИВО, ако је у непосредном контакту, односно гас или течност пролаѕи кроз слој зеолита, као сваки филтер. Никакво, или занемариво дејство има, ако се баци на дно посуде, или на други начин омета циркулација по активној површини. Слично дејство има активан угаљ, на гасове и раствор органских материја. На чврсте материје и радиоактивност, нема никакав утицај, сем што може из раствора или гасова са радиоактивним материјама исталожити у себе металне честице, јоне. Никакав заштитни утицај нема на зрачење, већи од било ког другог материјала сличне специфичне масе.

 • (+0) (-0)

  Zoran 06.04.2007.
  Природа еко систем је нарушен интезивном обрадом, паљењем и хемијским сузбијањем. Тако су биљке у борби са великом влагом од падавина, или сушом јер нема шта да упије и задржи влагу у земљишту без хумуса. Онда се појави бесмртан ЗЕОЛИТ, који је ЧУДО!? Само физички ѕакон, капиларност у врло ситним пукотинама кристала. Као у чаши од стакла, сличног материјала и особине, да је лепљиво за воду. Никаква мистика и враџбина. Онда таква влажна глина-зеолит тешко испушта влагу, док не наступи ОСМОЗА у кореновом систему биљке, која има већу силу и одузима воду. Тако обилазним путем, преко зеолита, добијемо исто што и ђубрењем стајњаком и заоравањем биљне масе. Зеолит не смрди и дуго траје, али не храни биљке. Само стабилизује влагу у земљишту.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 07.04.2007.
  Па и то је нешто "Зеолит не смрди и дуго траје, али не храни биљке. Само стабилизује влагу у земљишту."

 • (+0) (-0)

  Zoran 07.04.2007.
  Врло дуготрајно дејство (ѕадржавање влаге), све док се не запрља масноћама и неким хемикалијама. Као створен, за узгој биљака у саксијама.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 16.04.2007.
  Možda ovaj institut greši. Institut Srbija - Centar za povrtarstvo, Smederevska Palanka, Karađorđeva 71
  Agrozel je proizvod namenjen za primenu u poljoprivredi , dobijen preradom prirodnog zeolita. Agrozel se koristi kao meliorativni dodatak zemljištu uz druga dubriva. Njegovo prisustvo u zemljištu omogucava odrzavanje vlage (zbog postepenog otpuštanja apsorbovane vode) i vezivanja štetnih tecnih metala iz zemljišta, cime se sprecava trovanje biljaka i zagadivanje plodova. Dodatak Agrozela povecava iskorišcenje azotnih dubriva u zemljištu apsorpcijom azota i amonijakaa njihovim laganim otpuštanjem za duze vreme u blizini korenovog sistema obezbezuje biljakama potreban azot za ishranu. Agrozel se uspešno primenjuje kao rekultivator degradiranih zemljišta (pepelišta termoelektrana,)Zeoplant je ekološki supstrat za proizvodnju rasada i predstavlja ekološku vrstu djubriva proizvedenu od prirodnog zeolita oplemenjenog hranljivim materijama (azot, fodfor, kalijum, kalcijum i magnezijum).

 • (+0) (-0)

  Dishi68 16.04.2007.
  Види:
  http://www.mineraligroup.com/
  http://www.sme.sr.gov.yu/katalog98/novoteh98/REZULTAT/S1070R111.HTM

 • (+0) (-0)

  Dishi68 20.08.2007.
  Јуче у подне на ТВ Авали су приказали нека дејства Зеолита. Да фазон буде већи неки наш Хрват је патентирао млевени зеолит, али неком посебном методом и такав зеолит се користи за директно наношење на рану, јер рана убрзано зараста и стерилише се, чак је једна војска на Косову користи, а ово чему смо разглабали око зеолита кажу да је то примотивно коришћење зеолита у пољопривреди.

 • (+0) (-0)

  Dejan 02.11.2007.
  Interesuje me ma kojoj se adresi moze naruciti Kamen zivota?

 • (+0) (-0)

  Aleksandar 08.11.2007.
  Није тачно да се зеолит само копа у Врањској Бањи. Имате и коп у селу Сланци код Београда .
  На квалитет зеолита утице садржај клиноптилолита и колика му је јонска измена. Каолин има 50 , Бентонит око 70 , а зеолит са наших простора од 100 па навише. На квалитет утиче и присуство тешких метала , пре свега Арсена , Олова , Доброг квалитета је и зеолит који се увози из Румуније и прерађује у погону Аласа у Доњем Црниљеву код Коцељеве.Тражите технолога Саву. од нас постоји и увоз из Словачке ,али је доста слабији од овог из Румуније.Најупућенији су стручњаци Иститута за стратешке и нуклеарне сировине из Београда ,који годинама раде са зеолитом.
  Ово износим не само што мало више знам од просечног човека него што сам и радио огледе са зеолитом и данас га користим како у производњи тако и за личну употребу.Ово износим из разлога да новинари пре него што почну о нечему да пишу да се мали информишу и прочитају,једино ако текст није наручен, пре него што га објав.
  www.zeolit-serbia.com

 • (+0) (-0)

  Dishi68 28.07.2008.
  Јуче је на РТС у емисији Траг било речи о зеолиту о коме су причали људи из горепоменутог института.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 28.07.2008.
  Александре зашта користиш зеолит за личну употребу. и који зеолит се може користити за личну употребу? Да ли се петзел може користити за људску употребу?

 • (+0) (-0)

  oliver 08.10.2008.
  ja ga pijem u vrlo malim dozama
  postoji firma u beogradu koja ga prodaje
  i iskreno da vam kazem znam ljude iz usa koji ga primenjuju u humanoj medicini ono sto je sigurno da rastura celulit kod zena radjena su ispitivanja na vma kod bubreznih bolesnika kao sulement topi kamen u bubregu
  definitvno je cudesan mineral

 • (+0) (-0)

  Dishi68 10.10.2008.
  Ima[ li adresu ili telefon te firme? kako se zove proizvod?

 • (+0) (-0)

  djole2 15.05.2010.
  Имам око 10-ак кг зеолита, мешано прах и ситније камење. Да ли се и како може користи за људску употребу (пијење...), за земљиште, животиње.

 • (+0) (-0)

  Mirosla 19.02.2016.
  Molim vas da mi pomognete.
  Kako mogu da kupim neku količinu zeolita, za ljudsku upotrebu.
  Kontakt tel 063-7498178


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима