Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јама

rss

19.08.2007. З. Маринковић

Јама

Велики број стамбених објеката није повезан на канализациону мрежу, јер такве нема, нити је извесно, када ће је бити. Живети се мора, али се не мора мучити, нити расипати новац на израду примитивних и бетонских септичких јама. Наведени систем од две, или више мањих јама, се у пракси доказао последњих 20 година.
Основни захтев је био, да се јама не мора често чистити, да може да прихвати и пропусти велику количину отпадне воде, да је једноставна изградња, да не нарушава носивост земљишта у близини, да се не користи бетон и челична арматура.
Оптимална величина, запремина, облик, материјал за зидање, су КОМПРОМИС више фактора:
1. Јама мора бити округлог облика, због физичке отпорности, највеће носивости, да издржи притисак околног тла и хидростатички притисак изнутра.
2. Дно мора бити сферно удубљено и озидано из истог разлога.
3. Зида се дебљином зида "на пола цигле" без малтера, због веће пропустљивости, уштеде у материјалу и времену зидања. Само се завршни део, сужење зида у горњем делу, малтерише цементним малтером.
4. За просечно домаћинство је запремина  отпадне воде до 2 м кубна на дан, потребна јама запремине око 4 м кубних. Тако је димензија прве таложне јаме: Пречник 1,8 м, дубина 2,5 м, плус сферно удубљено дно.

1. Доводна цев има нагиб од 0,5% до 1 % ка јами. Мањи нагиб омогућава таложење муља у цеви и загушење, а већи олакшава отицање воде, и заостајање чврстог отпада у цеви и опет загушење. Пролази кроз зид јаме и видљива је кроз отвор, због олакшане интервенције на одгушењу.

2. Цев за преливну јаму има контра нагиб и кривину, ЛУЛУ окренуту на доле. Тако се у преливну јаму одлива само течност, а не и материје које пливају, или тону.

Из преливне јаме течност лако отиче у земљиште, а у таложнику остаје муљ за периодично уклањање. Може се направити и трећа преливна јама, ако је количина отпадне воде већа, јер се не може повећевати пречник. Зид на пола цигле без малтера не може издржати већи пречник јаме јер издржљивост зида опада са квадратом пречника, односно за дупло ширу јаму треба дебљина зида на две цигле! Може се копати дубља јама и тако повећети запремина, али је тешко избацивати земљу при копању. Укупан рад на копању, зидању и утрошак једног џака цемента је прихватљив за наше услове и омогућава трајну функцију кухиње и купатила.


Коментара: 4


# ко је ко
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  Dishi68 20.08.2007.
  Постоји и неки прашак којим ће бактерије практично очистити вашу септичку јаму, тако што ће на дну остати чврста материја а на површини ће се издвојити вода која је бактериолошки чиста и може се користити за заливање. Поставићу касније број телефона и адресу фирме.

 • (+0) (-0)

  Zoran 20.08.2007.
  Основ функције мог система је издвајање масноће и крупног отпада у таложнику и преливање прљаве воде у преливник, из кога лако отиче у земљиште, јер нема масноће и крупних честица. У самом таложнику има крупних честица, отпада и масноће, пукотине у земљишту се запуше и замасте, па је отицање успорено и врло мало се побољшава повећањем јаме.
  Засадом селективних култура бактерија и повећањем температуре (као у дигистеру) је могуће убрзати разлагање органског отпада, али остаје проблем разлагања масноће, која опстаје десетак година.

 • (+1) (-0)

  agvozden 20.08.2007.
  nesto slicno sam i ja uradio u selu...
  Nema sanse da se zapusi narednih n*n godina. A i voda sama otice tako da nema ciscenja, samo ponekad...

 • (+0) (-0)

  Dishi68 20.08.2007.
  Ове бактерије разлажу масноћу тако да не долази до запушавања јаме а остатак чврстог материјала је веома квалитетно ђубриво. Исплати се зар не.


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима