Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Електрични Југо - Електра

rss

03.10.2007. uradi.com

Електрични Југо - Електра

Електрични Yugo Да ли знате?

Yugo на електрични погон

Пре скоро деценију Застава", "Крушик" из Ваљева, београдски Електротехнички факултет и суботицки "Север" започели су пројекат аутомобила на електрични погон "Yugo Електра"

Чак и по данашњим мерилима Yugo Електра је била савремено електрично возило, асинхрони електро мотор, регенеративно кочење, домет 60-80 км, max. брзина од 90km/х , време пуњења батерија око пет сати, Електро аутомобил који је веома економицан за град, планирано је да га најпре користе, комуналне службе, екипе електродистрибуције, поште и сл.

Поглед под хаубу електричног yuga

Овакав аутомобил био би наравно нешто скупљи од класичног yuga, али би се исплатио врло брзо кроз цену горива, јер је за пуњење потребно свега 5kw струје. Уз то електрично возило је скоро бешумно и не загадује околину. 2002 године је направљен је и тестиран прототип возила на електро погон под радним именом Електра (на слици горе). А онда је све стало...

Да ли због санкција,рата или нецег трецег, појекат Yuga на електрицни погон на залост никада није усао у производну фазу. Мжзда би неко од струцњака који су уцествовали у овом пројекту знао да казе висе, а не би било лосе када би са нама поделили планове или бар упутства за преправку стандардног Yuga у електрични аутомобил. Можда би тако Yugo Електра ипак угледао светлост дана?


Са: http://uradi.com/index.php/uradi-sam-svoj-majstor/elektricni-yugo-da-li-znate.html

video...

Коментара: 9


# аутомобил
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 03.10.2007.
  Електро погон је специфичан по размештају оптерећења батерија и мотора. Та особина је сметња прилагођењу ЈУГА, јер његова самоносећа шкољка није предвиђена за драстичне разлике у оптерећењу. Значи да су велике измене скупље од нове конструкције аутомобила. Било је жеље да се уради ЕЛЕКТРА, али је економија сурова, не исплати се.

 • (+1) (-0)

  Dishi68 04.10.2007.
  Ваљда је тежина мотора једнака тежини акомулатора? Види слику.

 • (+0) (-0)

  Zoran Marinkovic 04.10.2007.
  За пређен пут око 100 км, брзином око 80 км-сат, возила на 4 точка, укупне тежине око 1000 кг, треба бар 200 кг оловних акумулатора. Обзиром да и ел. мотор, или више њих имају тешка гвоздена језгра, онда би укупна тежина била изнад границе носивости шкољке и неопходна су додатна појачања. Да има места за две особе, већ би био мањи технички проблем. Остаје сметња високе цене оловних акумулатора, мали број циклуса пуњења и пражњења. Тако је рачуница трошкова по пређеном километру знатно виша.
  Друге врсте акумулатора, или горивих ћелија носе своје проблеме и компликације, којима УДРУЖЕНИ РАД није дорастао.
  Мали капацитет, висока цена, кратак век експлоатације и велика тежна батерија је главна сметња, па ЕЛЕКТРА има будућност у градском саобраћају, до брзине 60 км-сат. Мањом брзином вожње се смањује отпор ваздуха на квадрат, па и потреба за великом снагом мотора. Добар компромис тежине, брзине и пређеног пута, је заживео на малим електроциклима, који иду брзином до 40 км-сат.

 • (+0) (-0)

  agvozden 04.10.2007.
  Zato su i razvijeni hybrid motori - prilikom cekanja i lagane voznje koristi se baterija, a prilikom napora benzinski motor koji dopunjuje celije baterije.
  Ovakav koncept dozivljava veliku popularnost, pogotovo sa Toyotinim modelom. Da je bio neki srbin verovatno bi ukljucio i plin (ili rakiju)...
  Elektricni motocikli nisu lose resenje, samo im je nosivost mala, tesko da moze izvuci mene sa 95kg uz neko brdo...
  Jel razmisljao neko o tome da se prikaci na gradske trole u Beogradu i tako vozi?

 • (+0) (-0)

  Zoran Marinkovic 05.10.2007.
  За уз брдо, мало на батерије, мало на пасуљ-педале!
  На жицама је врло висок и опасан напон, па су безбедне "троле" гломазне за мало возило. Можда би Тесла решио напајање, без проводника...

 • (+0) (-0)

  Dishi68 05.10.2007.
  На горе наведеном сајту има приказ како да за око 100 $ додати електромотор и батерије.

 • (+1) (-0)

  radoslav vlahovic 16.11.2009.
  Nikad mi niste dozvolili da progovorim ni da se priblizim tom projektu iako sam 2003 godine imao nezvanicni radni sastanak sa Jovom Radakovicem, na mestu sefa razvoja u Severu. saznao sam samo ime odgovornog u Zastavi, gosp. Branislava Markovica, ali opet nista. Proizvodnja Yuga elektro je moguca na istim proizvodnim linijama Zastave. samo je potrebno promeniti filozofiju u vezi definicije gotovog proizvoda. U ovom slucaju, gotov proizvod se sastoji od karoserije, serijske opreme elektro motora, pratece elektronike, menjaca ili reduktora. To je gotov proizvod. Proizvodjac nema nikakvu obavezu da izmislja izvore energije za elektromotor, ali zato da, da ostavi ili nameni fizicki prostor za ove, bilo mkoje vrste da su. Na ovakav nacin, proizvedeno vozilo je jevtino i moze se kupiti za povoljan kredit. Baterije, slep sluzba, garantija, punjenje je objekat novog koncepta koji se zove potrosnja. I isto tako se moze ceo ovaj uvedeni servis smatrati nekim novim kredito. "Igrale se delije..."

 • (+0) (-0)

  smedia 08.03.2012.
  http://www.smedia.rs/biznis/vest/33941/#

 • (+0) (-0)

  Vladimir 16.03.2012.
  Da li ovo vozilo ima grejanje? I kakva je situacija na na servu kocnica ,ne znam da li ga jugo uopste ima,jer ako ga ima a u vom slucaju nema papucica kocnice pretvrda?
  I da li ima menjac?


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима