Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Аутомобил који иде на воду

rss

14.09.2011. Славица Марковић

У врло блиској будућности аутомобили ће друмовима јурити, веровали или не, на обичну воду. Зајечарац Љубиша Марковић (50) изумео је XXO (HHO) генератор за производњу водоника. Овај мали уређај, када се угради у аутомобил (у зависности од типа и мањих преправки на карбуратору), штеди од 20 до 50 одсто горива. Израда уређаја кошта 5.000 динараПрока из Зајечара... Нема пара да пријави патент

- Генератор је у потпуности мој изум. Направљен је од плексигласа, прохромске плочице, једног шрафа, спојнице и дихтунга. Уграђује се у аутомобил испред хладњака - објашњава Марковић свој изум.

- Када се сипа вода у генератор, електролизом се одвајају водоник и кисеоник што ствара бурну реакцију која сабија клипове у мотору и аутомобил ради на гас водоника. Независно од тога да ли аутомобил као погонско гориво користи нафту, бензин или плин, мотор добија већу снагу, а брзина се повећава за 30 одсто.

Љубиша, који у зајечарској Фабрици каблова ради као израђивач енергетских каблова, каже да је овај генератор испробао на свим типовима аутомобила, да је потпуно безбедан и јединствен по томе што је то генератор са хладним ћелијама. То значи да користи хладни водоник, који штити мотор и не може да изазове никакву експлозију. Овај уређај ради на само 10 ампера струје и мало воде, која кружи кроз систем.

- Ако ме питате одакле ми знање да то направим, стварно не умем да објасним - каже Љубиша. - Комшија ми је дао идеју. Прво смо у његов „трабант" који користи мешавину уградили „фићин" мотор на бензин, потом смо инсталирали плин, а онда је у шали рекао: „Сада би могао да измислиш да ми аутомобил иде на воду". Тако је шала постала стварност.

Необични изумитељ тада је „прошетао" по интернету, али тамо није нашао оно што је желео. Засукао је рукаве и после годину дана истраживања у својој гаражи направио магичну плочу са неколико делова која може да измени будућност света.

- Још нисам пријавио патент, јер ми за то требају велике паре - каже Љубиша. - У децембру ћу се појавити на такмичењу иноватора Србије у Београду. Радим на усавршавању овог уређаја не би ли аутомобили потпуно ишли на воду. Ако у томе не успем ја, можда ће неко други. Интересовање људи је велико и од телефонских позива буквално не могу да ручам.

Аутор: Славица Марковић

Перузето са сајта pressonline.rs


# аутомобил Славица Марковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима