Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ОЕЦД: Србија заостаје у образовању

rss

04.12.2007.

Према студији ОЕЦД-а о образовању - ПИСА - Србија "статистички знатно заостаје за просеком ОЕЦД-а".

Према прелимираним подацима, Србија је рангирана на 41. месту, у делу табеле који, како се наводи, "статистички знатно заостаје за просеком ОЕЦД-а". У поређењу са Финском, која је прикупила 563 поена, Србија је рангирана са 436 поена. Од република бивше Југославије, Словенија је на табели 12, Хрватска 26, а Црна Гора је на 48. месту, са 412 поена.

Ученици из Србије налазили су се при дну табеле и у истраживању ПИСА из 2003. године, које је тада обухватило 41 земљу. Они су те године, када је Србија први пут учествовала у пројекту ПИСА, били рангирани од 33. до 37. места.

Студију је међу више од 400.000 средњошколаца у 57 земаља спровела Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) са циљем да установи ефиканост образовних система у свету.

ОЕЦД истраживање спроводи сваке три године, а овај извештај обухвата земље које обједињују готово 90 одсто светског друштвеног производа.

Фински ученици заузели су прво место, а одмах за Финском следе Хонгконг и Канада. У горњем делу табеле налазе се још и Тајван, Естонија, Јапан, Нови Зеланд и Аустралија.

САД се налазе на 29. месту, Русија на 35, а Италија на 36. месту, док нове чланице ЕУ Бугарска и Румунија заузимају 42. и 47. место.

Кометаришући резултате теста ПИСА, генерални секретар ОЕЦД-а Анхел Гурија изјавио је да је то оруђе које помаже владама у доношењу одлука у вези са образовном политиком.

"У данашњој компетитивној глобалној економији, квалитетно образовање је једно од највреднијих добара које друштво и појединац могу да поседују", рекао је Гурија.

У том светлу, додао је генерални секретар, "ПИСА је много више од пуког рангирања. Реч је о томе у којој мери образовни системи припремају младе људе за сутрашњицу. Прво и најважније, она указује земљама где леже њихова снага и њихове слабости".

http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=157&start=0&nav_id=274951


"Бубање података није више учење"

Србијанка Турајлић каже да је образовење у Србији потпуно неадекватно и непримерено потребама савременог друштва.

Бивша помоћница министра образовања Србијанка Турајлић каже да је за Србију јако лоше то што много заостаје за бившим југословенским републикама Словенијом и Хрватском, које су пласиране на 12, односно 26. месту. Према истраживању, фински ученици заузели су прво место, а одмах за њима следе Хонг Конг и Канада.

Резултати тог истраживања за бившу помоћнцу министра образовања Србијанку Турајлић не представљају никакво изненађење. Она је изјавила за Б92 да сам процес школовања детета сам по себи, без икаквог истраживања, указује на то да је образовење у Србији потпуно неадекватно и непримерено потребама савременог друштва.

"Потпуно је фасцинантно да у земљи у којој се стиче утисак да образовање не постоји, наједанпут објаве неки резултати који наравно покажу да смо ми тамо где морамо бити са тим ставом спрам образовања и онда се сви узбуде. Можда није толико страшно што компаративно стојимо са светом лоше, али страшно је што стојимо лоше у односу на оне са којима смо били на потпуно истом месту до пре 15 година, а ту мислим конкретно на Словенију и Хрватску. Ми нисмо разумели да су технологија и модерно друштво променили потребу за врстом образовања", каже Турајлићева.

Србијанка Турајлић истиче да се средњошколци у Србији исувише много баве чињеницама, док чињенице у свету више никог не занимају.

"Енциклопедијско грување података је могло бити занимљиво пре два века, данас више не треба никоме. Оно што је данас у савременим технолошким условима потребно је могућност уочавања сложених проблема и решавања сложених проблема - потребно је размишљање. То се нажалост у нашим школама нити учи, нити се сматра неким позитивним квалитетом", каже она.

"Када се говори о писмености, не говори се о томе да ли сте ви у стању да прочитате текст, говори се о томе да ли сте у стању да разумете текст и коју врсту асоцијација ви имате у вези са тим текстом. То је нежалост нешто што се није питало када сам ја ишла у школу, а не пита се ни данас када је то веома важно", сматра Србијанка Турајлић.

http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=157&start=0&nav_id=275103

Коментара: 0


# образовање Црна Гора
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима