Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Грчку посетило упола мање туриста у односу на 2019. годину, Срби напунили џепове Албанцима и Црногорцима

rss

06.09.2021. Југмедиа

Ко је профитирао а ко изгубио када су туристи из Србије у питању ове сезоне? На првом месту међу “губиташима” нашла се Грчка, која је претходних деценија била у врху дестинација туриста из Србије када су у питању летовања.

Фото: David Mark / Pixabay

Зато су комшије Албанци прошли више него добро, а око седам милиона туриста до сада је посетило и Црну Гору, уз податак да подсезона још није готова, па се приливи очекују и у септембру, пише Луфтика.

Грчки угоститељи су очекивали да ће ове године имати исти број српских туриста као и 2019. године, али сада кажу да су се преварили у процени.

Док је 2019. године Грчку посетило више од милион наших туриста, процењује се да је ове године негде упола, нешто више од 500 000.

Сматрају да је основни узрок то што за Црну Гору, Албанију и Турску нису биле обавезне вакцине и тестови, али и то што су ове дестинације повољније.

Председник Грчко – српске привредне коморе, Костас Георгакос, сматра да је потребно да Грчка уложи средства у добар маркетинг како би повратила српске туристе. Истакао је и да очекује да ће до потпуног опоравка и повратка изгубљеног броја српских туриста доћи за две године, потенцијално 2023. године.

Интересантан је податак да је прошле године у Грчкој летовало 60 000 српских туриста. Изненађујуће велики број, с обзиром на то да су границе биле отворене само 3 недеље.

Туристи са Балкана спасили су туризам у Албанији, а међу најбројнијим туруистима били су грађани Северне Македоније и Србије.

Пандемија, затварање граница и немогућност да се путује у европске земље утицали су на то да туристи из Србије почну да истражују Балкан, оценио је један од туриста из Србије и додао да су народи у региону слични и да немају предрасуде, пише Дојче веле на албанском језику, а преноси Тањуг.

Према званичним подацима, само у јуну у Албанији је регистровано 335.000 косовских Албанаца, а следе туристи из Северне Македоније и централне Србије.

Да албанска летовалишта буду избор туриста из Србије и ове године утицале су како повољне цене, тако и могућност уласка у Албанију без ПЦР теста или потврде о вакцинацији.

Званични подаци показују да број српских туриста у Албанији расте последњих десет година за од 5 до чак 15 одсто годишње, са изузетком 2020. године када је услед пандемије коронавируса било мање српских туриста у Албанији. Највише их је било 2018. и 2019. године, око 70 хиљада.

“Од почетка године до првог августа на граничним прелазима је забележен промет од 6.766.544 туриста, од тога у јуну 1.260.266. На граничним прелазима само у јулу месецу забележен је промет путника од 2.765.273, док је у јулу 2020. износио 258.711, а у јулу 2019. 3.341.795 путника. Овим бројкама морамо бити задовољни, а све то дугујемо добрим одлукама у делу управљања границама. Како на почетку сезоне, тако и сада, а све док то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, остајемо отворени за наше суседе којима дугујемо велику захвалност за успешност сезоне, и поверење које су указали Црној Гори. Надамо се да ће овај позитиван тренд наставити и у постсезони”, наглашавају у министарству економског развоја Црне Горе за Нова.рс, и додају да је Црна Гора 20. августа била на реализацији чак 88 одсто сезоне из 2019. године.

Туристи из Србије су се у великом броју ове сезоне решили да крену на летовање пут Албаније, што због никаквих услова за улазак када су корона мере у питању, што због цена које су протеклих сезона биле изузетно ниске, а највише због препорука оних који су у Албанији већ летовали.

За Грчку су правила била нејасна, компликована и често се мењала, жале се многи туристи, па их је и то одвратило од омиљене дестинације за одмор и уживање. Мада, Црнаа Гора је у овој причи најбоље прошла. Без обзира на епидемиолошке мере које су важиле и важе, туристи из Србије никако нису желели да се одрекну летовања у комшилуку. Како ће се ситуација одвијати наредне туристичке сезоне зависиће, осим од пандемије, и од начина на који ће туристички радници ових земаља изаћи у сусрет нашим туристима ниже платежне моћи као и од чињенице да се више ништа не подразумева.

Па ни гости из Србије који ће пристати на не баш увек условне апартмане, не баш увек љубазне угоститеље и не баш увек повољну ванпансионску понуду.

Извор


# Грчка Црна Гора Албанија летовање
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима