Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Право да знам – одговорност и транспарентност у здравству

rss

15.06.2015.

Пројекат “Право да знам“, који од априла 2015. спроводи УГ Србија у покрету у партнерству са Правним скенером, а подржава Америчка агенција за међународни развој (USAID), има за циљ да скрене пажњу грађана, институција и читаве јавности на проблеме који се већ дуже време јављају у здравственом и судском систему Србије.

Право да знам – одговорност и транспарентност у здравству

Проблеми на које се овај пројекат концентрише су, пре свега, недовољна информисаност грађана о правима пацијената и механизмима заштите од корупције, али недовољна транспарентност информација о лекарским лиценцама и судским одлукама које се тичу лиценцираних лекара против којих су подигнуте оптужнице за корупцију. Овај пројекат има за циљ да листе лекара осуђених за примање мита и корупцију буду видљивије пацијентима, чије је право да одаберу одговорног лекара и да траже заштиту од корупције.

Циљ овог пројекта је, пре свега, информисање грађана (пацијената) о њиховим правима, промоција постојећих механизама у борби против корупције и заштите права пацијената, али и мобилизација јавности и кампања јавног заговарања за већу транспарентност и одговорност Медицинске коморе и судова, између којих не постоји структуирана комуникација када се ради о објављивању информација о лекарима осуђеним за корупцију. Овај пројекат ће се спроводити у 4 града у Србији – Београду, Нишу, Крагујевцу и Врању.

У наредних неколико месеци ће у поменута 4 града бити одржано укупно 40 радионица које ће обухватити тему корупције у здравству, њеног препознавања и сузбијања. Након што се тренинзи заврше планира се покретање заговарачке кампање у овим градовима, које ће осмислити сами грађани који су заинтересовани за ову тематику. Такође, за време трајања пројекта планиране су и друге активности које за циљ имају подизање свести јавности о наведеним проблемима, као што су округли столови, представљање правних анализа, различите локалне акције, и сл.

Србија у покрету се већ дуго бави тематиком корупције у здравству и одговорности лекара. До сада смо реализовали кампање, “Не примам мито, радим за плату”, “Какав је доктор?” и “Гласно за здравство”, а покренули смо и СМС сервис за пријаву корупције у здравству који је и даље активан. СуП ће овом темом наставити да се бави и мимо досадашњих кампања и пројеката, кроз оснивање клубова СуП широм Србије, који ће окупљати појединце заинтересоване да се баве овом темом у својим локалним заједницама. Нас циљ је да кроз клубове окупимо људе који не желе само да разговарају о проблемима и критикују друге већ желе да се активирају и раде на решавању проблема.

Термини радионица у Нишу:

26. 6. 2015. са почетком у 17h
27. 6. 2015. са почетком у 13h
30. 6. 2015. са почетком у 13h

Радионице се одржавају у "Медиа Центар Ниш", ул Обреновачка 38.

Пријавни формулар


# здравство Право да знам USAID
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима