Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Планинарски маратон "Пролећни дан планинара"

rss

14.03.2019.

У недељу 17.3.2019. ПСК "Брђанка" организује 21. планинарски маратон "Пролећни дан планинара", који је ове године уврштен у Традиционалне акције Планинарског савеза Србије.

Планинарски маратон "Пролећни дан планинара"

Акција се отвара у недељу 17.3.2019 у 7:30 испред Дома културе. Планинарима и заинтересованим грађанима ће бити доступне три стазе: најкраћа од 16км, са успоном од 690м, средња од 19.7км  са успоном од 830 и  најдужа 28 км са успоном од 1250км.

Сваке године се додају нове стазе, да би маратон био што занимљивији и планинарима пружио прилику да виде нове пределе наше општине. Најдужа и средња стаза крећу од Алексинаца, па преко Вакупа, цркве Свете Тројице, Обле главе и Чардака воде до Присада. Од Присада најдужа стаза води преко обронака Озрена до цркве Јермечић, па до ресторана Стара воденица у Сокобањи. У ресторану се оргнизује ручак и дружење уз музику, затварање акције и подела захвалница. Средња стаза од Присада води до Црне Баре. Од Црне баре ће планинари који иду на ову стазу бити превежени до Сокобање.

Најкраћа стаза води од Црне баре, преко Присада до Сокобање. Полазак на најдужу и средњу стазу је у 8:00 испред Дома културе, а на најкраћу у 8:30 аутобусом до Црне баре. Завршетак акције је у 18:00 и повратак у Алексинац.

Планинарима ће на стази, за помоћ сваке врсте, бити на располагању планинари ПСК "Брђанка", адекватно логистички опремљени. Протеклих година је број учесника ове акције био све већи,  тако да сваке године имамо више стотина гостију из наше земље и инострастава, који се друже са грађанима Алексинца. 

Заинтересовани грађани су у обавези да на акцију крену у адекватној одећи и обући (ципеле), са довољно воде и хране и да поштују основне принципе планинарења и упутства наших лиценцираних водича.

ПСК Брђанка позива наше суграђане, пре свега младе, да се прикључе у што већем броју, да проведу један дан у природи и обиђу мање доступне, а лепе, пределе наше општине и Сокобање. Очекујемо много сунца и осмеха на акцији.

Заинтересовани треба да се јаве Горану на 0641198348


# Брђанка планинари ПСК Брђанка
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима