Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Planinarski maraton "Prolećni dan planinara"

rss

14.03.2019.

U nedelju 17.3.2019. PSK "Brđanka" organizuje 21. planinarski maraton "Prolećni dan planinara", koji je ove godine uvršten u Tradicionalne akcije Planinarskog saveza Srbije.

Planinarski maraton "Prolećni dan planinara"

Akcija se otvara u nedelju 17.3.2019 u 7:30 ispred Doma kulture. Planinarima i zainteresovanim građanima će biti dostupne tri staze: najkraća od 16km, sa usponom od 690m, srednja od 19.7km  sa usponom od 830 i  najduža 28 km sa usponom od 1250km.

Svake godine se dodaju nove staze, da bi maraton bio što zanimljiviji i planinarima pružio priliku da vide nove predele naše opštine. Najduža i srednja staza kreću od Aleksinaca, pa preko Vakupa, crkve Svete Trojice, Oble glave i Čardaka vode do Prisada. Od Prisada najduža staza vodi preko obronaka Ozrena do crkve Jermečić, pa do restorana Stara vodenica u Sokobanji. U restoranu se orgnizuje ručak i druženje uz muziku, zatvaranje akcije i podela zahvalnica. Srednja staza od Prisada vodi do Crne Bare. Od Crne bare će planinari koji idu na ovu stazu biti preveženi do Sokobanje.

Najkraća staza vodi od Crne bare, preko Prisada do Sokobanje. Polazak na najdužu i srednju stazu je u 8:00 ispred Doma kulture, a na najkraću u 8:30 autobusom do Crne bare. Završetak akcije je u 18:00 i povratak u Aleksinac.

Planinarima će na stazi, za pomoć svake vrste, biti na raspolaganju planinari PSK "Brđanka", adekvatno logistički opremljeni. Proteklih godina je broj učesnika ove akcije bio sve veći,  tako da svake godine imamo više stotina gostiju iz naše zemlje i inostrastava, koji se druže sa građanima Aleksinca. 

Zainteresovani građani su u obavezi da na akciju krenu u adekvatnoj odeći i obući (cipele), sa dovoljno vode i hrane i da poštuju osnovne principe planinarenja i uputstva naših licenciranih vodiča.

PSK Brđanka poziva naše sugrađane, pre svega mlade, da se priključe u što većem broju, da provedu jedan dan u prirodi i obiđu manje dostupne, a lepe, predele naše opštine i Sokobanje. Očekujemo mnogo sunca i osmeha na akciji.

Zainteresovani treba da se jave Goranu na 0641198348


# Brđanka planinari PSK Brđanka
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima