Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

НАЛЕД покренуо платформу за донације градовима и општинама

rss

07.04.2020.

Са смањеним приходима од пореза, такса и накнада и суочене са великим трошковима у борби против COVID-19, локалне власти апелују на помоћ донатора за социјално угрожене породице и медицинско особље. У намери да стане уз своје чланове, НАЛЕД је осмислио и лансирао јединствену платформу са прегледом потребних донација, а потребе првих општина које су се јавиле већ премашују 80 милиона динара.

НАЛЕД покренуо платформу за донације градовима и општинама

Алексинац, као и друге општине на југу Србије, је са великим бројем старачких домаћинстава и породицама у тешкој материјалној ситуацији. Рад волонтера и контакт центара није довољан и средствима донатора обезбедили би прехрамбено-хигијенске пакете за домаћинства са исподпросечним примањима.

“Међу општинама које су до данас исказале потребе за донацијама, највећи део припада трећој и четвртој групи по развијености, као и групи девастираних и на њих хоћемо да ставимо фокус на платформи јер је ту помоћ заиста најпотребнија и ургентна. На овај начин желимо да повежемо локалне самоуправе и здравствене установе са друштвено одговорним компанијама и појединцима који ту помоћ могу да пруже”, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Сва правна и физичка лица и међународне организације могу путем једноставне претраге да виде и одаберу локалну самоуправу или установу којој желе да помогну, након чега ће бити преусмерени на контакт особе и обавештени о даљим корацима. Позив је упућен и људима у дијаспори који су пореклом из угрожених општина.

Након хране и средстава за хигијену, највеће потребе су у лековима и медицинској опреми за домове здравља и здравствене раднике који су у првим одбрамбеним линијама, али и за службенике јавних предузећа који морају да долазе на посао током трајања ванредног стања. Сомбор, Ћуприја, Ражањ, Прешево, Пирот, Инђија, Ариље, Врање, Бујановац и Осечина су самоуправе које су се обратиле за ову врсту помоћи.

Поред проблема са организацијом рада са којом се све локалне самоуправе тренутно суочавају и потешкоћа да  бројне процесе који се одвијају у зградама јавне управе преоријентишу на рад од куће, неразвијене општине додатно имају и проблем набавке рачунара и друге опреме која је предуслов за несметано функционисање изван канцеларија.

Поред успостављања платформе за донације, у циљу пружања непосредне подршке локалу НАЛЕД је Влади Србије упутио иницијативу за успостављање Фонда за подршку угроженим општинама и градовима, као и увођење додатних подстицаја за оснивање предузетничких радњи, имајући у виду да су порези на приходе од самосталне делатности кључни локални приходи.

Линк за донације

Извор


# Алексинац коронавирус налед
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима