Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Концерт ,,О SOLE MIO''

rss

16.08.2022.

Концерт ,,О SOLE MIO'' музичко вече италијанских канцона и арија 20. август у 19:30h на тргу

Концерт ,,О SOLE MIO''

Програм:

-ЂАКОМО ПУЧИНИ: ,,O mio babbino caro'' ,арија Лаурете из опере Ђани Скики 

-РОДОЛФО ФАЛВО : ,,Dicitencello vuie'' , наполитанска песма 

-КОНСУЕЛО ВЕЛАСКЕЗ : ,,Besame mucho'' , популарна болеро песма 

-ТЕОДОРО КОТРАУ : ,,Santa Lucia '' , наполитанска песма 

-ЕРНЕСТО ДЕ КУРТИС : ,, Non ti scordar di me '' , наполитанска песма  

-ЕРНЕСТО ДЕ КУРТИС : ,, Torna a Soriento'' , наполитанска песма

- ЕЛДО ДИ ЛАЗАРО : ,, La chittara Romana'' , наполитанска песма 

-ГАЕТАНО ДОНИЦЕТИ : ,,Una furtiva lagrima'' , арија Неморина из опере Љубавни напитак

-ЕДУАРДО ДИ КАПУА : ,,Core' n grato'' , наполитанска песма 

-ФРАНЦ ЛЕХАР : ,, Lippen schweigen'' , Дует Хане и Данила из опере Весела удовица

-ФРАНЧЕСКО САРТОРИ : ,,Con te partiro'' ,популарна италијанска песма 

- ЂУЗЕПЕ ВЕРДИ: ,,Questa o quella'' , арија Дуке из опере Риголето 

-ПАБЛО СОРОЗАБАЛ : ,,Ne puede ser'' , романса из зарзуеле ,, La tabernera nel puerto'' 

- ЕДУАРДО ДИ КАПУА : ,,O , sole mio'' , наполитанска песма 

-ФРАНЦ ЛЕХАР : ,,Dein ist mein ganzes Herz'' ,арија Су- Чунга из ипере Земља смешка 

-ЂУЗЕПЕ ВЕРДИ : ,, Libiamo, ne lieti calici'' , дует Виолете и Алфреда из опере Травијата

 

Јасмина Трумбеташ Петровић, сопран
Саша Божидаревић, тенор
Мина Ристић Јонић, клавирска сарадња

 

Јасмина Трумбеташ  Петровић

Првакиња опере Народног позоришта у Београду, рођена  је у Београду где је упоредо  са  студијама славистике учила  певање код професора П. Андровића у музичкој  школи „Коста Манојловић“,а затим  дипломирала и  магистрирала на ФМУ код професорке Р. Бакочевић. У ангажману Опере Народног  позоришта у Београдује од 1993. Године, а Првакиња  опере постаје 2002. године. Добитница  је многих награда у земљи и иностранству, како током студија, тако и током каријере за тумачење  улога: Аида, Тоска, Маргарета, Леонора, Манон Леско...

Током каријере  сарађивала  је  са многим домаћим и иностраним  уметницима и наступала и на иностраним сценама певајући Аиду, Леонору, Мадам Батерфлај, Тоску у Италији, Аустрији, Француској, Румунији, Немачкој, Кореји, Мађарској, Португалији, Грчкој, Бугарској, Азербејџану  итд. До сада је остварила низ улога  сопранског  фаха: Манон Леско, Maдалена у Андре Шеније, Тоска, Аида, Дездемона у Отелу, Амелија у Балу под маскама, Елизабета у Дон Карлосу, Адриана Лекуврер, Леонора у Трубадуру и Моћи  судбине, Татјана у Оњегину, Батерфлај, Мими у Боемима, Микаела у Кармен, Хасанагиница... паралелно  негујући и концертни  репертоар: Реквијем од Вердија, Дворжака, Брамса, Моцарта, Бетовенова  миса, Рахмањинова звона, Васкрсење  Христића, дела Јаначека, Перголезија, Хонегера...

За  улогу  Тоске 2014. године добила је награду од Удружења  музичких  уметника  Србије и прославила  20 година уметничког рада. Од 2015. сарађује са ИМВАЈ – мајсторским курсом  за певаче у Јерусалиму  као  вокални педагог, а од сезоне 2018/19-2021/22  је била уметнички  директор  Опере  Народног  позоришта у Београду. Ове године добила је награду ,,Печат Народног позоришта” за  допринос  раду  у  ансамблу  Опере.

Саша Божидаревић је  рођен у Врњачкој  Бањи. Завршио је Средњу  музичку школу  Стеван  Мокрањац у Краљеву (теоријски  одсек), као ученик  генерације. На Факултету уметности у Приштини  дипломирао  је 1992. године на одсеку за Општу  музичку  педагогију, на предмету Познавање  хорске литературе, код професора  др Милоја  Николића. Добитник је универзитетске дипломе Истакнути студент, која му је  додељена  као  најбољем студенту одсека за Општу музичку  педагогију. Магистрирао  је 2010. године на Катедри за Музичку  теорију ФМУ у Београду код професора  др  Милоја  Николића.

Докторирао  је 2016. године на истој  катедри под менторством  др Соње  Маринковић.  Аутор је две научне  монографије из области српске вокалне музике и мноштва научних радова. Редовни је професор Факултета уметности у Косовској Митровици и Академије уметности у Београду. Поред посвећености научном и педагошком раду током своје целокупне професионалне каријере Саша Божидаревић је  показивао изразити афинитет према певању, што је остала његова велика љубав све до данас. Наступао је широм Србије и у иностранству.

 

Мина Ристић Јонић (Београд) је завршила основне и мастер академске студије из клавира на ФМУ у Београду у класи проф. Јокут Михаиловић. Специјалистичке, а потом и докторске студије из камерне музике је завршила у класи проф. Јасне Туцовић (ФМУ). Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима, као солиста и у камерним саставима, од којих се истичу прве награде и назив лауреат на Републичком такмичењу, Међународном такмичењу Даворин Јенко, Стринг фестивалу итд. Као солиста  је  наступала  са  Симфонијским оркестром ФМУ изводећи  Концерт за два  клавира и оркестар Ф. Пуленка у Коларчевој задужбини (2015), као и са оркестром Опере Народног позоришта у Београду изводећи  Концерт  на арапске  теме  Фикрета Амирова, под вођством диригента Ејуба Гулијева (2018).

Редовно наступа на значајним манифестацијама Амбасаде Азербејџана на којима  изводи и промовише композиције азербејџанских аутора. Одржала је концерт на БЕЛЕФ фестивалу (2018) под називом  Вече немачких  композитора са виолинисткињом  Исидором Марјановић. Од 2017. године редовно сарађује и наступа са оперским певачима из Народног  позоришта у Београду  на  концертима широм земље. Током студија је била стипендиста Фонда за младе таленте, Министарства  омладине и спорта, Градске  стипендија  за  талентоване  средњошколце и студенте, као и Републичке  фондације  за  развој  научног и уметничког  подмлатка.  Запослена је у МШ ,,Даворин Јенко“ као  клавирски  сарадник  на  гудачком  одсеку, професор  клавира и камернемузике.

Организатор : Градско позориште ,,Театар 91'', Алексинац

Покровитељ: Општина Алексинац

Улаз слободан


# Центар за културу и уметност позориште Театар 91 фестивал концерт културно лето Јасмина Трумбеташ Саша Божидаревић Мина Ристић Јонић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима