Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Koncert ,,O SOLE MIO''

rss

16.08.2022.

Koncert ,,O SOLE MIO'' muzičko veče italijanskih kancona i arija 20. avgust u 19:30h na trgu

Koncert ,,O SOLE MIO''

Program:

-ĐAKOMO PUČINI: ,,O mio babbino caro'' ,arija Laurete iz opere Đani Skiki 

-RODOLFO FALVO : ,,Dicitencello vuie'' , napolitanska pesma 

-KONSUELO VELASKEZ : ,,Besame mucho'' , popularna bolero pesma 

-TEODORO KOTRAU : ,,Santa Lucia '' , napolitanska pesma 

-ERNESTO DE KURTIS : ,, Non ti scordar di me '' , napolitanska pesma  

-ERNESTO DE KURTIS : ,, Torna a Soriento'' , napolitanska pesma

- ELDO DI LAZARO : ,, La chittara Romana'' , napolitanska pesma 

-GAETANO DONICETI : ,,Una furtiva lagrima'' , arija Nemorina iz opere Ljubavni napitak

-EDUARDO DI KAPUA : ,,Core' n grato'' , napolitanska pesma 

-FRANC LEHAR : ,, Lippen schweigen'' , Duet Hane i Danila iz opere Vesela udovica

-FRANČESKO SARTORI : ,,Con te partiro'' ,popularna italijanska pesma 

- ĐUZEPE VERDI: ,,Questa o quella'' , arija Duke iz opere Rigoleto 

-PABLO SOROZABAL : ,,Ne puede ser'' , romansa iz zarzuele ,, La tabernera nel puerto'' 

- EDUARDO DI KAPUA : ,,O , sole mio'' , napolitanska pesma 

-FRANC LEHAR : ,,Dein ist mein ganzes Herz'' ,arija Su- Čunga iz ipere Zemlja smeška 

-ĐUZEPE VERDI : ,, Libiamo, ne lieti calici'' , duet Violete i Alfreda iz opere Travijata

 

Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran
Saša Božidarević, tenor
Mina Ristić Jonić, klavirska saradnja

 

Jasmina Trumbetaš  Petrović

Prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena  je u Beogradu gde je uporedo  sa  studijama slavistike učila  pevanje kod profesora P. Androvića u muzičkoj  školi „Kosta Manojlović“,a zatim  diplomirala i  magistrirala na FMU kod profesorke R. Bakočević. U angažmanu Opere Narodnog  pozorišta u Beograduje od 1993. Godine, a Prvakinja  opere postaje 2002. godine. Dobitnica  je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu, kako tokom studija, tako i tokom karijere za tumačenje  uloga: Aida, Toska, Margareta, Leonora, Manon Lesko...

Tokom karijere  sarađivala  je  sa mnogim domaćim i inostranim  umetnicima i nastupala i na inostranim scenama pevajući Aidu, Leonoru, Madam Baterflaj, Tosku u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Koreji, Mađarskoj, Portugaliji, Grčkoj, Bugarskoj, Azerbejdžanu  itd. Do sada je ostvarila niz uloga  sopranskog  faha: Manon Lesko, Madalena u Andre Šenije, Toska, Aida, Dezdemona u Otelu, Amelija u Balu pod maskama, Elizabeta u Don Karlosu, Adriana Lekuvrer, Leonora u Trubaduru i Moći  sudbine, Tatjana u Onjeginu, Baterflaj, Mimi u Boemima, Mikaela u Karmen, Hasanaginica... paralelno  negujući i koncertni  repertoar: Rekvijem od Verdija, Dvoržaka, Bramsa, Mocarta, Betovenova  misa, Rahmanjinova zvona, Vaskrsenje  Hristića, dela Janačeka, Pergolezija, Honegera...

Za  ulogu  Toske 2014. godine dobila je nagradu od Udruženja  muzičkih  umetnika  Srbije i proslavila  20 godina umetničkog rada. Od 2015. sarađuje sa IMVAJ – majstorskim kursom  za pevače u Jerusalimu  kao  vokalni pedagog, a od sezone 2018/19-2021/22  je bila umetnički  direktor  Opere  Narodnog  pozorišta u Beogradu. Ove godine dobila je nagradu ,,Pečat Narodnog pozorišta” za  doprinos  radu  u  ansamblu  Opere.

Saša Božidarević je  rođen u Vrnjačkoj  Banji. Završio je Srednju  muzičku školu  Stevan  Mokranjac u Kraljevu (teorijski  odsek), kao učenik  generacije. Na Fakultetu umetnosti u Prištini  diplomirao  je 1992. godine na odseku za Opštu  muzičku  pedagogiju, na predmetu Poznavanje  horske literature, kod profesora  dr Miloja  Nikolića. Dobitnik je univerzitetske diplome Istaknuti student, koja mu je  dodeljena  kao  najboljem studentu odseka za Opštu muzičku  pedagogiju. Magistrirao  je 2010. godine na Katedri za Muzičku  teoriju FMU u Beogradu kod profesora  dr  Miloja  Nikolića.

Doktorirao  je 2016. godine na istoj  katedri pod mentorstvom  dr Sonje  Marinković.  Autor je dve naučne  monografije iz oblasti srpske vokalne muzike i mnoštva naučnih radova. Redovni je profesor Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Akademije umetnosti u Beogradu. Pored posvećenosti naučnom i pedagoškom radu tokom svoje celokupne profesionalne karijere Saša Božidarević je  pokazivao izraziti afinitet prema pevanju, što je ostala njegova velika ljubav sve do danas. Nastupao je širom Srbije i u inostranstvu.

 

Mina Ristić Jonić (Beograd) je završila osnovne i master akademske studije iz klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Jokut Mihailović. Specijalističke, a potom i doktorske studije iz kamerne muzike je završila u klasi prof. Jasne Tucović (FMU). Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i u kamernim sastavima, od kojih se ističu prve nagrade i naziv laureat na Republičkom takmičenju, Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko, String festivalu itd. Kao solista  je  nastupala  sa  Simfonijskim orkestrom FMU izvodeći  Koncert za dva  klavira i orkestar F. Pulenka u Kolarčevoj zadužbini (2015), kao i sa orkestrom Opere Narodnog pozorišta u Beogradu izvodeći  Koncert  na arapske  teme  Fikreta Amirova, pod vođstvom dirigenta Ejuba Gulijeva (2018).

Redovno nastupa na značajnim manifestacijama Ambasade Azerbejdžana na kojima  izvodi i promoviše kompozicije azerbejdžanskih autora. Održala je koncert na BELEF festivalu (2018) pod nazivom  Veče nemačkih  kompozitora sa violinistkinjom  Isidorom Marjanović. Od 2017. godine redovno sarađuje i nastupa sa operskim pevačima iz Narodnog  pozorišta u Beogradu  na  koncertima širom zemlje. Tokom studija je bila stipendista Fonda za mlade talente, Ministarstva  omladine i sporta, Gradske  stipendija  za  talentovane  srednjoškolce i studente, kao i Republičke  fondacije  za  razvoj  naučnog i umetničkog  podmlatka.  Zaposlena je u MŠ ,,Davorin Jenko“ kao  klavirski  saradnik  na  gudačkom  odseku, profesor  klavira i kamernemuzike.

Organizator : Gradsko pozorište ,,Teatar 91'', Aleksinac

Pokrovitelj: Opština Aleksinac

Ulaz slobodan


# Centar za kulturu i umetnost pozorište Teatar 91 festival koncert kulturno leto Jasmina Trumbetaš Saša Božidarević Mina Ristić Jonić
@cekulaleksinac @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima