Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Фестивалски центар Србије у цајтноту!

rss

09.11.2022. Нишвил Фестивал

Седам највећих српских музичких фестивала (EXIT, Guča, Nišvil, Beer fest, Love fest, Arsenal i Music week) сагласили су се да отпочну оснивање Фестивалског Центра Србије на последњој седници Групације организатора Србије којом је председавао директор Нишвила Иван Благојевић.

Фестивалски центар Србије у цајтноту!

Након тога у Влади Србије организован је сусрет представника ових фестивала са висом саветницом премијерке за Креативне Индустрије и туризам Аном Илић која је својевремено помогла оснивање Филмског Центра Србије.

Закључак састанка је да се хитно крене у израду студије бенефита које Србија има од функционисања ових фестивала на сличан начин како је Економски факултет урадио студију приликом формирања Филмског Центра.

Председник Групације Иван Благојевиц изјавио је да тренутно прикупљају не баш повољне понуде за израду студије мада лично сматра да тиме доказујемо опште познату ствар јер држава одлично зна своје приходе како од појачане туристичке посете и упошљавања великог броја извршиоца током одржавања свих ових фестивала тако и међународне промоције Србије.

Изражавајући бојазан да студија неће бити готова до расправе о овогодишњем буџету, Благојевић предлаже прелазни модус помоћи свим овим фестивалима којима је актуелна криза нанела бројне губитке, кроз наменско јачање буџета Министарства Туризма из кога би било могуће и значајно увећати подршку Екситу који је једини последњих година сагледан у годишњем буџету Србије али и сагледати и осталих шест фестивала кроз буџет скромним средствима.

На овај начин би се ових шест фестивала поштедело процедуре аплицирања на конкурсу чијие резултате чекају до јуна сваке године. То је укупно далеко мањи износ од једне милијарде и 850 милиона колико је тренутна подршка Филмском Центру.

Без подршке дрзаве фестивали неће моћи да се изборе са растућом инфлацијом и ангажоваће мање значајне извођаче што ће за последицу имати слабију туристичку посету и мање повраћаја прихода у буџет Србије а и локалних самоуправа.

Већина великих бендова већ је почела да заобилази Србију током својих турнеја, какав је случај са светском турнејомДепецхе моде који наступају у Загребу, Будимпешти и Букурешту. 

Током састанка у Влади било је разумевања за други захтев Групације да се пореским олакшицама помогне фестивалима тако сто ће се смањити или потпуно укинути плацање 25 % пореза на добит страних бендова који у пракси плаћа организатор.

Насупрот страним бендовима страни филмски продуценти посредством Филмског Центра добијају повраћај од дрзаве 25% на све приказане трошкове веће од 300.000 еура. 
 


# Нишвил фестивал Директор Нишвила Иван Благојевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима