Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нишвил у минусу 11.2 милиона

rss

25.11.2022. Нишвил Фестивал

Савет Нишвила који чине 8 представника Града Ниша и 1 представник Нишвила усвојио је септембра програмски и финансијски известај 28. издања Нишвила. Између 5. и 14. августа одржано је 137 концерата, 16 позоришних представа, приказано 82 филма и организовано још 56 перформанса, изложби и промоција.

Нишвил у минусу 11.2 милиона

 Директор фестивала Иван Благојевић каже да су укупни расходи фестивала 65.820.000 динара, а прикупљено је свега 54.546.000 динара. Остали су неисплаћени трошкови закупа бина, трибина, разгласа, светла, хотелског смештаја, штампаног материјала, а први пут после пуно година и део трошкова извођача - у укупном износу од 11.274.000 динара.

Град Ниш по уговору нема обавезу покривања губитака Нишвила. Разлози губитака су поред слабије заинтересиваности спонзора, лоших временских прилика и огроман скок свих трошкова. Губитак би свакако био мањи да је Град подржао Нишвил истоветним износом као пре почетка пандемије Цовида 19. 

Како би се избегли сукоби са локалном буџетском инспекцијом, Нишвил је ангажовао лиценцирану ревизорску кућу која је дала позитиван известај утрошених средстава. Иако се локална буџетска инспекција гаси 31. децембра ове године, Нишвил се нада да никада више неће морати да објашњава будућој републичкој буџетској инспекцији оправданост плаћања пратећих програма фестивала, нити замене бенда Earth, Wind and Fire групом Gipsy Kings због болести Al McKay-a

“Штета коју је Нишвилу нанела локална буџетска инспекција својим нестручним тумачењем законских прописа, делимично це бити исправљена пресудом Управног Суда, али то ће тешко поправити однос Града према Нишвилу. 

Нико из градског руководства се од септембра до данас није заинтересовао како ће Нишвил покрити своје губитке, нити показао жељу да Нишвил остане у Нишу, тако да мислим да сам био у праву кад сам летос изјавио да нико неће заплакати за Нишвилом” - изјавио је директор Иван Благојевић.

Нишвил је обуставио до даљњег потписивање уговора са извођачима за Нишвил 2023 (за издање које би требало да се одржи у Нишу), иако је већ више од 120 бендова послало своје понуде, а први пут у ово доба године није пустио у продају комплете улазница за предстојеће издање.


 


# Нишвил фестивал Директор Нишвила Иван Благојевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима