Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žutica hara aleksinačkim krajem

rss

08.09.2012.

U Aleksinačkoj opštini 11 osoba obolelo je od zarazne žutice.

Za još nekoliko pacijenata čekamo povrdu – kaže za Smedia portal načelnik epidemiološke službe Zdravstvenog Centra u Aleksincu dr Rodoljub Živadinović.

Žutica hara aleksinačkim krajem

- Najteži pacijent je jedan dečak, ide u peti razred osnovne škole. On ima teško oštećenje jetre, tako da je sa Klinike u Nišu, prebačen u Beograd – kaže načelnik Živadinović.

 

Oboleli su iz više naselja aleksinačkog kraja – iz Aleksinca, Aleksinačkih rudnika, Prćilovice, Donjeg Ljubeša i Mozgova.

 

Na vašaru pokupili bolest?!

Prema rečima dr Živadinovića, izvor zaraze za sada se ne zna, mada se žutica pojavila mesec dana posle vašara.

 

- Teško je potvrditi izvor zaraze, ali prema prvim, preliminarnim podacima, sumnjamo da je do pojave bolesti došlo otprilike pre mesec dana, tokom održavanja julskog vašara. Najverovatnije je na vašaru došlo do širenja bolesti prilikom kupovine brze hrane – kaže sagovornik S media portala.

 

Prema rečima načelnika Živadinovića, lečenje zarazne žutice traje nekoliko nedelja.

- Tokom bolesti pacijent mora da miruje. Na žalost, ako se ne otkrije na vreme, žutica, inače potpuno izlečiva bolest, može dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre, a kod nekih pacijenata i do smrti.


Žutica je bolest prljavih ruku.

- Poslednji slučaj imali smo pre više od dva meseca. Ljudi moraju da shvate da je žutica bolest prljavih ruku i da je, kada je prevencija u pitanju, dovoljno samo redovno održavanje lične higijene – podseća doktor.

 

Ovim povodom oglasila i Higijensko-epidemiološka služba Zdravstvenog centra u Aleksincu

"U kratkom vremenskom periodu došlo je do pojave većeg broja obolelih od zarazne žutice u opštini Aleksinac, te postoji mogućnost pojave veće epidemije.

Žutica je klasična bolest prljavih ruku i jedina zaštita jeste redovno pranje ruku, pre jela ili dodirivanja ustiju rukama, pre dodirivanja ili spremanja hrane, pre i posle upotrebe toaleta, pri svakom ulasku u kuću...

Molimo građane da posebnu pažnju obrate prilikom kupovine namirnica (hleb, pecivo, mesne prerađevine...) da li prodavci neopranim rukama (bez hvataljki) nakon dodirivanja novca, dodiruju hranu koju im prodaju, te da ih upozore na taj nehigijenski postupak kako bi sačuvali i svoje zdravlje i zdravlje potrošača.

Ako dobijete tegobe koje uzrokuju na bolest žutice (gubitak apetita, temperatura, umor, malaksalost, mučnina, potamnjivanje mokraće, žutilo beonjača, sluzokože i kože...) odmah se javite svom izabranom lekaru.

Budite odgovorni prema okolini, jer je obolela osoba zarazna za druge 7-15 dana pre pojave prvih tegoba, a ne može se znati ko će oboleti."

 

Komentara: 1


# Beograd Rodoljub Živadinović
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    A.S. 08.09.2012.
    Toliko se hvalimo pamecu, a padamo na beznacajnim ispitima...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima