Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

180 godina zdravstva

rss

12.01.2017.

Opšta bolnica Aleksinac je 28. decembra 2016. godine obeležila 180 godina početka zdravstva u Aleksincu i 40 godina od otvaranja zgrade nove bolnice.

180 godina zdravstva

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, prijatelja i saradnika Ustanove, prigodno predavanje o istorijatu zdravstva održao je profesor istorije Zoran Stevanović.

Inače, Zdravstveni centar Aleksinac je ustanova sa tradicijom dugom 174 godine.

Početak funkcionisanja organizovane zdravstvene zaštite vezuje se za 1836. godinu kada je u Aleksincu formiran karantin za ljude koji se vraćaju iz Turske. Karantin je bio formiran kao odbrana od kuge, kolere i drugih zaraznih bolesti koje su tada harale Turskom.

U to vreme Aleksinac je značajno granično i vojno strateško mesto sa carinarnicom, pa doživljava nagli razvoj, te 1876. godine biva otvorena bolnica, što je početak organizovane bolničke zaštite u ovom gradu.

Objekti za Opšte odeljenje sa porodilištem, Grudno i Zarazno odeljenje sagrađeni su 1893. godine.

1960. godine formirane su specijalističke službe i odeljenja hirurgije, ginekologije i internističkih specijalističkih bolesti.

1964. godine formira se Medicinski centar od do tada samostalnih ustanova, Doma zdravlja, Bolnice i Apoteke.

1976. godine useljena je zgrada nove bolnice.

1988. godine iz sastava Medicinskog centra izdvaja se Apoteka.

1992. godine formiran je Zdravstveni centar kao jedinstvena zdravstvena ustanova koja objedinjuje primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

1995. godine useljena je nova zgrada namenjena bolničkoj apoteci i vakcinacijama, kao i proširene ili renovirane prostorije u drugim zgradama gde su oformljene nove službe. Otvoren je i amfiteatar za stručne sastanke.

1999. godine zgrada Doma zdravlja biva potpuno ruinirana usled NATO bombardovanja, a renovirana, ojačana i proširena zgrada otvara se 2002. godine.

Početkom 2014. godine Zdravstveni centar Aleksinac je podeljen na Opštu bolnicu i Dom zdravlja, shodno novim zakonskim propisima.

Komentara: 0


# zdravstvo Dom zdravlja NATO Zoran Stevanović Opšta bolnica
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima