Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uroševići u školi nižu petice, a uveče ležu gladni

rss

20.02.2013. Branko Janačković,Foto: K. Kamenov

Ponekad se desi da mama i tata legnu gladni da bismo mi imali da jedemo. A nekad svi odemo na spavanje gladni. Ja najviše volim da jedem meso, ali ga retko kada ima u tanjiru. Nekad se stidim što smo siromašni jer mi se neki drugovi u školi zbog toga smeju - kaže Miloš Urošević (9) iz Moravca.

Uroševići u školi nižu petice, a uveče ležu gladni

Najmlađi Milan čezne za čokoladom, a voleo bi da proba i burek

On sa troje braće - Milanom (3), Stefanom (13) i teško obolelim Predragom (15), sestrom Anđelom (11), roditeljima Ivicom i Marijanom i bolesnom bakom Biljanom živi u ovom aleksinačkom selu u dve memljive sobice, ne veće od ukupno 30 kvadrata. Uprkos teškim uslovima života, Miloš je najbolji matematičar u školi, što je potvrdio pobedom na upravo završenom takmičenju i sa Anđelom je u grupi učenika koji po uspehu važe za „najbolje među najboljima“ u OŠ „Vuk Karadžić“, dok je Stefan „jak vrlodobar“. Miloš već sada mašta da studira, ali je pitanje da li će to biti moguće.

- Želja mi je da upišem gimnaziju pa Prirodno-matematički fakultet jer obožavam matematiku. Ali ne znam da li će mama i tata imati para za moje školovanje. Bilo bi mi krivo kad ne bih imao novca da studiram i ostvarim svoj san - kaže ovaj dečak. Njegova sestra Anđela ima sve petice iz svih predmeta, ali se osim u matematici posebno ističe u književnosti, pa je osvajala i nagrade književnog časopisa za decu „Vitez“. Raste s nadom da će jednoga dana upisati Vojnu akademiju i postati oficir.

San Ivice i Marijane je da iškoluju svoju decu

- Pričala sam s mamom i tatom o tome. Rekli su mi da će mi, ako budemo imali para, pomoći da ostvarim snove. Ako ne, ništa od toga - kaže ona potišteno.

 

Predrag obožava lopte

Najstariji Predrag obožava lopte, ali ima samo jednu staru, rukometnu. Voleo bi da ima „pravi fudbal“. Rođen je pomoću vakuuma, a roditelji su tek posle nekoliko meseci saznali da je to uzrok mentalne retardacije, a ne genetska anomalija, kako im je isprva rečeno.

Ova deca se svakog dana trude da budu jača od teškog bremena siromaštva koji ih pritiska.

- Jakna mi se pocepala, ali mogu još da je nosim, ne vidi se mnogo. Nema veze ni što mi je malo kraća. Cele zime sam išla u školu u patikama jer nemam čizme. Bilo mi je hladno. Ali mogu to da pretrpim. Najveća mi je želja da imam svoju sobu, svoj kutak za učenje. Lep krevet s roze posteljinom, one lejzi beg fotelje i lutkice „Barbike“ pa da mogu bez stida da pozovem drugarice - veli Anđela.

Ona kaže da joj suze pođu na oči kada mali Milan traži od majke čokoladu, bombone ili burek svaki put kada pođe do Žitkovca, jer zna da ona nema novca da mu ih kupi pa mora da ga laže kako nemaju u prodavnici.

 

Ukoliko želite da pošaljete novčanu pomoć ili pomoć u robi, kliknite ovde.

Pomoć možete uplatiti na dinarski račun:
2750010221949709 90 - rsd
Societe Generale Srbija, Beograd

Možete poslati i SMS na broj 2552
Za više informacija pozovite 011/333-4-528

 

Stefan je pak prinuđen da menja zimsku jaknu s najstarijim bratom Predragom.

 

- Imao sam zimsku jaknu prošle godine, ali se pocepala. Majka ju je ušila, ali nije vredelo. Patike menjam s mamom, pocepale su se, ali još mogu da se nose. Ako ona mora da ide negde, ja nosim čizme. Imati svoj krevet, velika je sreća. Miloš i ja spavamo zajedno na starom dvosedu i često se noću borimo oko jorgana.

Miloš i Anđela su najbolji matematičari u školi

Maštamo svake večeri kako imamo svoje krevete, sobe i igračke, kao naši drugovi. Nekad, kad oni počnu priču šta ko ima, ja se sklonim u stranu - priznaje Stefan. On veli da bi želeo da imaju i nove bicikle.

Miloš i Stefan spavaju u trpezariji, gde je i bakin krevet, a ostali su u drugoj sobi, toliko vlažnoj da ponekad ujutro moraju da brišu zidove krpama. Imaju jedan ormar i staru vitrinu, koji su, kao i kreveti, nagriženi memlom. Ivica i Marijana su bez posla. Kažu da su pre 15 godina započeli proširenje kuće, ali da je zbog krize sve stalo.

- Sobe u kojima živimo su vlažne jer nemaju izolaciju. A i da imamo više kreveta, ne bismo imali gde da ih stavimo. Sve što zaradim u nadnici potrošimo na decu. Ona su nam najbitnija - kaže Ivica.

 


# Societe Generale Vuk Karadžić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima