Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uklanjanje nelegalnih objekata na jezeru

rss

12.06.2014.

U toku je uklanjanje splavova, kao i kamp prikolica i drugih objekata koji su nelegalno postavljeni na obalama Bovanskog jezera.

Uklanjanje nelegalnih objekata na jezeru

Objekti se uklanjaju i sa aleksinačke, ali i sa sokobanjske strane.

U ovim aktivnostima pomaže im ribočuvarska služba, na čelu sa Nikolom Kumanovićem. Ova služba već godinama nastoji da zavede red na jezeru, pre svega u pogledu ribolova. Čestim poribljavanjem i akcijama na suzbijanju krivolova održavaju nivo eko populacije jezera.

Pozdravljamo akciju koju sprovodi lokalna samouprava Aleksinca i nadamo se da će pokušati da uredi i druge problematične stvari na jezeru. Tu pre svega, mislimo na zagađenje jezera i đubre koje se generiše u letnjim mesecima, uredno snabdevanje turista vodom.

Jedna od problematičnih stvari jeste upotreba skutera i motornih čamaca, čija je upotreba zabranjena, ali niko ne sprečava njihove vlasnike da divljaju po jezeru, čime zagađuju vodu, ali i ugrožavaju živote plivača.

Zahvaljujemo se Nikoli Kumanoviću na fotografijama današnje akcije.

Fotografije upotrebe skutera i motornih čamaca su iz prethodnih sezona, vlasništvo redakcije Aleksinac.Net

Opasni sportovi na Bovanskom jezeru

Komentara: 9


# Bovansko jezero Nikola Kumanović čišćenje
@



 

▲ ▼ [+][-]


 • (+15) (-2)

  Anica Djordjevic 13.06.2014.
  Vikendice su kao " legalni objekti " sa gradjevinskim dozvolama , uredno uknjizeni ?!?!?!!!!!!!!! Cemu ovolika hajka ,kad su najveci zagadjivaci jezera vikendas,i koji su toliko "savesni" da sve sto je za deponiju uredno bacaju ,ili sprovedu do jezera !!!!!

 • (+7) (-10)

  ljubitelj prirode 13.06.2014.
  Pozdravljam ovu akciju ali me samo interesuje koji je motor na ribocuvarskom camcu , kako mi se cini da je i on zagadjivac jezerske vode ako ide na benzin

 • (+15) (-2)

  Dejan Markovic 14.06.2014.
  Kada cete i vikendice na Bovanskom jezeru ukloniti zato sto su i oni nelegalni objekti i prljaju jezero. Verovatno su celnici opstina, vlasti, raznih inspekcija vlasnici velikog broja vikendica pa im odgovara da paznju skrenu sa svojih nelegalnih objekata (preko 1000) i da uklone dvadesetak malih splavova i kamp kucica koji su u posedu pravih ljubitelja prirode i sporskih ribolovaca. Uopste odakle dolazi ideja da mali splavovi ugrozavaju jezero a velike vikendice ne.

 • (+5) (-13)

  darko j 14.06.2014.
  Za razliku od splavova vikendice su na obali i nemaju dodira sa jezerom sem sto su prikacene pumpe za vodu a sto se tice kanalizacije tvrdim da svaka vikendica ima svoj mokri cvor koji nije povezan sa jezerom a vecina ima poljski wc. A sto se tice splavova razmislite malo kakva je sve burad iskoristena za izradu istih i koliko ce da traju u vodi onako iskorodirana i ostecena a kakve sve materije opasne po zdravlje i razna goriva ima u njima necu ni da mislim. Zato pozdravljam akciju ciscenja obale jezera a i da se uvede komunalna policija koja ce da resi upotrebu mot. camaca i skutera na jezeru koji predstavljaju veliku opasnost za kupace i zagadjuju vodu !!!

 • (+9) (-0)

  ribolovac 15.06.2014.
  A sta ce biti sa OGRADJENIM PRIVATNIM PLAZAMA na prvoj plazi prema brani , sa onim ogradama i lancima a u vodi kablovi pod naponom da gospodi ulepsaju vece , gore do puta kao parking a ispod sobe do vode !!! SVE TO PORUSITI i poskidati one lance i ograde !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • (+4) (-0)

  realni 16.06.2014.
  Možda bi fond za razvoj opštine trebao da napiše neki projekat za izgradnju kamp naselja, gde će ljudi moći da stave svoje kamp prikolice, a ne samo da se rade projekti gde će da se ide u studijske posete u drugim državama i spavanje po najboljim hotelima

 • (+6) (-0)

  mp 19.06.2014.
  Tresla se gora rodio se miš. Pomenutog dana došli: Uniformisani radnici, fotoreporteri, snimatelji, neki kobajagi faktori, mašine, kamioni i izvadiše nekoliko trulih pontona i neki splav čiji se vlasnik nezna, svi se lepo slikaše za različite medije i odoše. Ostalo sve ostade po starom, splavovi poznatih faktora i dalje bezbrižno pliutaju na vodi, bele kamp prikolice razbijaju zelenu monotoniju izbujale i nepokošene trave koja je prešla u korov, a tu na obali ima i dosta nekih neidentifikovanih objekata od raznih limova, cirada, dasaka ko zna još kakvih priručnih materijala a privatne plaže još uvek sa svim lancima i katancima ponosno prkose današnjoj kiši. Rušenje je završeno

 • (+5) (-1)

  Laza 19.06.2014.
  Vikendice na obali kezera se moraju srusiti, bez dozvola, bez kanalizacione mreze, predstavljaju ekolosku bombu.

 • (+4) (-2)

  Nikola Jovanovic 08.07.2014.
  Kad je moj deda napravio vikendicu 77. godine tu je bila recica,Moravica. Tako da tvrdim da su mnoge vikendice napravljene i pre nastanka akumulacionog jezera,i da nemaju pravo da ih niko dira kako se navofi u gornjim komentarima. Sto se tice splavova samo neku stari 5-10 godina su sklonjeni. Ostalo sve isto. I dozvolite tim ljudima da uzivaju u tome sto imaju. Jedino na jezeru sam protiv glisera,skutera i ostalih ''jacih'' masina koje kruze Bovanskim jezerom. I umesto sto uklanjaju splavove ovaj bager je mogo da prodje putem preko brane do Brske reke preko puta jezera da omoguci vikendasima koji su na jezeru mnogo godina,jedan solidan put,a ne da posle povratka sa jezera odma posecuju automehanicare i da rade reglazu trapa. :)


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}