Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Brana: Strah u glasinama

rss

14.03.2010. D. STOJANOVIĆ, novosti.rs

Brana na Bovanskom jezeru, između Aleksinca i Sokobanje, potpuno je stabilna i bezbedna i ne postoji razlog za strahovanje da će doći do havarije, kakve su glasine kružile ovih dana u vreme povećanih padavina i poplava

Brana: Strah u glasinama

Ovo tvrde Svetislav Ranđelović, upravnik Bovanske akumulacije, kao i stručnjaci u JP “Srbija vode”, odnosno u Vodoprivrednom centru “Morava” Niš, kao i dr Veljko Marković, profesor na Građevinskom fakultetu u Nišu, čija su specijalnost baš brane i akumulacije.

Oni ističu da je projektovani vek same akumulacije sto godina i ističu da nema ni opasnosti da zbog taloženja mulja jezero jednog dana postane obična baruština, kako se takođe moglo čuti čak i sa govornice lokalnog parlamenta, jer najmanje pola veka tako nešto ne treba da zabrinjava. Naime, u akumulaciji postoji prostor, koji, prema projektu, najmanje 50 godina može da deponuje nanose bez ikakvih problema.

Podsetimo, izgradnja brane na Bovanskom jezeru je završena 1984.

godine, kada je obavljeno i probno punjenje akumulacije, a sve je urađeno u sklopu hidrocentrale na Đerdapu sa određenom namenom. Ova brana je građena od kamena sa glinenim jezgrom i, po tvrdnjama stručnjaka, daleko je pouzdanija od onih betonskih. Niti je jezero pravljeno za ribolovce, niti da obezbeđuje kvalitet vode, već, pre svega, da obezbeđuje potrebnu količinu vode (kvalitet se dobija u fabrici vode “Bresje”), kao i za zaštitu od poplava.

- Pratim branu od njene izgradnje. Temeljna je i stabilna i sve glasine u drugom smeru su neosnovane - ističe prof. dr Veljko Marković. Tačno je, dodaje on, da je voda u jezeru preko šahtnog preliva prvi put prelivala prilikom ispitivanja u toku probnog punjenja akumulacije, pa ponovo tek ovih dana, zbog visokog vodostaja.

Dubina pomenutog betonskog šahtnog preliva je 40 metara, a voda koja uđe u njega se preko galerije (tunela, prečnika sedam metara) ispod brane ispušta u nastavak korita reke Moravice.

Svaka brana, pa i ova, ima i temeljni ispust, kroz koji se, u konkretnom slučaju, redovno ispušta neophodan biološki minimum vode u Moravicu, a u određenim situacijama, kada preti povećanje vodostaja jezera, tada se preventivno ispuštaju i veće količine.

PRILIV VODE

- Taj šahtni preliv je čuvar brane, projektovan da primi 1.070 kubika vode u sekundi. Ovih dana priliv vode iz reke Moravice u jezero je iznosio 250 kubika u sekundi, ali se ona rasplinjavala po širini i bilo je dana kada se preko šahtnog preliva maksimalno prelivalo 50 kubika - veli prof. Marković.

HAVARIJE NA CEVOVODU

- Nedavno je došlo do havarije, koja se odnosi na cevovod za buduću hidrocentralu na jezeru. To je u jednom periodu onemogućilo ispuštanje veće količine vode od uobičajene, ali locirali smo problem i u toku je njegovo rešavanje. Konkretno, reč je o tome da je osamdesetak šrafova korodiralo i biće zamenjeni uz još neke radove - kaže Svetislav Ranđelović, preporučujući svojim sugrađanima da ne strahuju i da je sve pod kontrolom.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=173500&title_add=Strah%20u%20glasinama&kword_add=bovansko%20jezero%2C%20brana


Na Velikoj Moravi i dalje vanredne mere odbrane od poplava

Tanjug, FoNet

Na Velikoj, Južnoj i Zapadnoj Moravi sa pritokama sprovode mere vanredne odbrane od poplava, na brani "Bovan" kod Aleksinca i na reci Moravici kod Aleksinca, a uvedene su mere vanredne odbrane od poplava na Pustoj reci u naselju Pukovac, saopštilo je danas javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode".

U toku su preventivne sanacione mere na brani "Bovan“ kod Aleksinca.


# Svetislav Ranđelović Srbija vode
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima