Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kada će biti legalizovane vikendice na Bovanskom jezeru?!

rss

06.10.2016. RTS

Legalizacija objekata na akumulacijama za vodosnabdevanje predstavlja veliki problem na većini veštačkih jezera u Srbiji.

Kada će biti legalizovane vikendice na Bovanskom jezeru?!

Kakva je situacija na Bovanskom jezeru, između Aleksinca i Sokobanje, proveravala je ekipa niškog dopisništva RTS-a.

Đorđe Zlatković iz Aleksinca vikendicu pored Bovanskog jezera izgradio je pre tačno trideset godina. Sada je u penziji i ovde živi. Kaže je da je nekoliko puta podnosio dokumentaciju za legalizaciju, ali bez uspeha.

U Opštini Aleksinac podsećaju da je ovo jezero veštačka akumulacija i da je osnovna namena vodosnabdevanje. Zbog toga je prvo urađen elaborat o sanitarnoj zaštiti. Da bi legalizacija bila moguća, država mora da odobri detaljan plan regulacije, koji se radi.

U javnom preduzeću Srbijavode kažu da je ovde reč o javnom zemljištu i da treba biti obazriv. Oni zahtevaju da celo područje mora da ima kompletnu infrastrukutru i zaštitu.

Bovansko akomulaciono jezero nastalo je gradnjom brane 1978. godine. Od tada je na ovom području nelegalno izgrađeno više od osam stotina vikendica. 

Dejan Tasić i Ivan Stambolić

video...

Komentara: 5


# Čedomir Rakić Bovansko jezero legalizacija Đorđe Zlatković Srbija vode vikendice
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+19) (-1)

  Marko D. 07.10.2016.
  Kako je moguce legalizovati obalu??? Sve mi se cini da ispadosmo budale mi sto smo postovali Zakon pa nismo nista otimali. Nismo znali da je otimanje i nepostovanje Zakona ustvari moguce jednog dana prosto legalizovati, pa na otetom lepo i zaraditi. Tako ce otimaci biti prosto nagradjeni za svoje nepostovanje Zakona, umesto da se nalozi rusenje i na taj nacin posalje poruka narednim nepostovaocima Zakona da se suoce sa posledicama svojih nelegalnih aktivnosti. Kako je moguce da posledica u ovom slucaju bude prosto nagrada- legalizacija. Znaci da sad mogu i na komsijinom placu da sazidam objekat i da ga legalizujem?

 • (+3) (-20)

  Vikendas 07.10.2016.
  Marko D, jel bi voleo da tvoju vikendiciu neko dodje i srusi koju je napravio tvoj deda ili pradeda. Ili si toliko zastraneo da ne znas ni ko ti je predak a ko naslednik?

 • (+4) (-0)

  nisam zastranEla 09.10.2016.
  Kad su ostali ZASTRANELI pa nisu PROTIVZAKONITO pravili objekte na ZABRANJENIM mestima. Ili da pocnemo pa da neko napravi javni toalet u dvoristu ovog vikendasa Koji nije zastranEo.

 • (+8) (-1)

  Swaner 09.10.2016.
  Ja mislim da je zastranEo. :D

 • (+2) (-0)

  branko 09.10.2016.
  Bas atko Marko, pa ovo ti je Aleksianc, a sve skupa ovo ti je Srbija, sve je doyvoljeno.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima