Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Otvorena "škola budućnosti" u Aleksinačkom Rudniku

rss

23.09.2014. agencije, f/a:Radio Aleksinac

Nastavnici škole budućnosti, i to u Srbiji, izvode časove ispred interaktivne školske table i uz pomoć projektora, a učenici rade na tablet računarima.

Otvorena "škola budućnosti" u Aleksinačkom Rudniku

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić i generalni direktor kompanije Majkrosoft za Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović, u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Aleksinačkom Rudniku predstavili su zajednički pilot projekat “Škola budućnosti - 1 učenik : 1 računar”.

Zahvaljujući donaciji kompanije Majkrosoft vrednoj 30.000 evra, nastavnici u ovoj školi izvode časove ispred interaktivne školske table i uz pomoć projektora, a učenici rade na tablet računarima. Pilot projekat trajaće tokom školske 2014/2015. godine, u toku koje škola aktivno radi i sarađuje na projektu sa kompanijom Majkrosoft i Ministarstvom, a nakon isteka oprema ostaje kao poklon školi.

Cilj pilot projekta je ispitivanje modela nastave “1 učenik: 1 računar“ i prikupljanje podataka o iskustvima i problemima u primeni ovakvog koncepta u našim školama, kao i formulisanje modela pozitivne prakse koji bi mogao da bude repliciran u drugim školama.

Pilot projekat izvodi se u dva odeljenja sedmog razreda u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Aleksinačkim rudnicima i u izdvojenom odeljenju u selu Rutevac. U projektu učestvuje 40 učenika i 15 nastavnika koji predaju VII razredu.

“Svuda u svetu obrazovanje je pred ogromnim izazovima. Jedan od naših jeste uvođenje interneta u sve škole u Srbiji kao i stvaranje mogućnosti za učenje i razmenu informacija putem mreže. Očekujem da će 40 privilegovanih učenika koji učestvuju u ovom projektu imati izuzetno zanimljivu školsku godinu i da ćemo na njihovom primeru steći uvid u sve izazove i sve koristi koji nas čekaju prilikom osavremenjavanja škola“, rekao je ministar Verbić povodom pokretanja ovog pilot projekta.

“Kompanija Majkrosoft već deset godina ulaže u unapređivanje obrazovanja u Srbiji, sa odličnim rezultatima. Model učenja gde svaki učenik uči uz pomoć svog računara je sve rašireniji u svetu, a u Srbiji još uvek nemamo ustanovljen najbolji model prakse. Zato, kroz ovaj pilot projekat, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, želimo da utvrdimo koji su to preduslovi za uspešnu primenu i kod nas. Rezultati ovog pilot projekta usmeriće nas kako da planiramo informatizaciju obrazovanja, a uvereni smo da će rad na najnovijem Microsoft softveru pomoći da rezultati pilot projekta budu dobri“, rekao je generalni direktor kompanije Majkrosoft za Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović.

N. Stanković, Z. Milojković, Verbić

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” u Aleksinačkom Rudniku sa pet izdvojenih odeljenja u okolnim selima pohađa ukupno 257 učenika i u njoj radi 47 nastavnika.

Komentara: 0


# Aleksinački Rudnik škole škola Rutevac obrazovanje Srđan Verbić Majkrosoft prosveta ministarstvo tablet računari Jovan Jovanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima