Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ne daju im novac ni za lek

rss

03.10.2008. O. M.

Ne daju im novac ni za lek
Samohrana majka čeka na pomoć

Aleksinčanka Saška Petrović, jedina samohrana majka četvoro dece u gradiću na Moravici, za mnoge sugrađane je žena heroj. Za opštinare ona je samo još jedna socijalno ugrožena osoba, za koju je već dva meseca zaključana opštinska kasa, otkako je tražila pomoć od 10.000 dinara.

Saška radi. Milostinju ne traži. Uroš (11), Tijana (8), Andrea (6) i Vasilije (4) nisu gladni, ali majka ne uspeva da zaradi za baš sve neophodne stvari.

- Ne znam kako da zaradim za kivi. Najmlađi Vasa treba svakog jutra da pojede jedan kivi, zbog posebnog režima ishrane izazvanog specifičnim oboljenjem. Kako da zaradim za Tijaninu makrobiotičku ishranu i vitamine koje mora da uzima - pita se Saška.

Ova tridesetjednogodišnja tekstilna radnica ne može da zaradi za skupo lečenje najmlađeg deteta Vasilija. Samo jedna medicinska analiza košta 11.000 dinara.

- U opštini mi pričaju svašta: da sam dosadna što se stalno raspitujem za pomoć, pa da imam dovoljno jer radim. Samo ne kažu da će pomoći deci. A mi živimo kako moramo - kaže Saška.

Stočić u dnevnoj sobi pretrpan papirima. Medicinske analize, dijagnoze, pisana obraćanja opštini, računi… S kraja na kraj prizemne kuće jure Andrea i Vasa, pokazuju igračke.

- Voleo bih da imam veliki kamion i bicikl - kaže Vasa.

I njegova sestra ima želju.

- A ja bih volela da vozim rolere - kaže Andrea.

Starija, Tijana, učenica trećeg razreda, ozbiljnog je pogleda uprtog u stari, pokvareni kompjuter, koji je deci kupio još pokojni otac Dragan.

- Eto, želela bih novi kompjuter, koji imaju sva druga deca - kaže devojčica, koja je u đačkoj knjižici nanizala sve petice, kao i njen brat Uroš, učenik petog razreda.

Slađana Petrović, njihova baka, koja živi u istom dvorištu, brižno se osmehuje na iskazane dečje želje.

- Eh, to je luksuz! San. Deci treba da pojedu i da se obuku za zimu. A pomoći za Sašku niotkuda - kaže baka.

U opštini kažu da Saška i njena deca treba da se strpe.

- Takvu pomoć građanima dajemo jednom godišnje i učinićemo to u narednom periodu. Saška je uvrštena u uži izbor, ali je nestrpljiva.


http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=59321


# samohrana majka
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima