Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Raste broj obolelih od novog gripa

rss

10.12.2009. Aleksinac News

U Srbiji je do nedelje uveče laboratorijski potvrđeno da su 426 osobe obolele od virusa gripa A H1N1, dok su 32 osobe do danas preminule od komplikacija izazvanih ovom bolešću. Većina obolelih imala je srčana oboljenja.

Od novog virusa gripa A (H1N1) najviše obolevaju deca uzrasta od pet do 14 godina, ali je on najopasniji za osobe koje pate od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa.

Istraživanje grupe naučnika sa Univerziteta Harvard pokazalo je da je smrtnost od novog gripa niska (0,048) i da je on dosad u svom najgorem izdanju bio jedva nešto ozbiljniji od običnog, sezonskog, a može da se pokaže i znatno blažim.

Epidemiolog i član Radne grupe za pandemiju Vlade Srbije dr Nada Milić podseća da su istog mišljenja i naši epidemiolozi. Ona takođe ističe da ovaj grip nije ništa opasniji od sezonskog, ali da je interesantan jer je nov, odnosno zato što ga populacija ne poznaje, pa ljudi više obolevaju.

Inače, u Aleksincu broj obolelih se povećava. Do juče je registrovano 189 slučajeva obolelih. Dr Rodoljub Živadinović, specijalista epidemiologije, izjavio je danas da u aleksinačkoj opštini novi grip dominira u odnosu na sezonski i da je došlo do naglog porasta obolelih, naročito kod dece školskog uzrasta..

Torlak je u toku prošle nedelje potvrdio dva nova slučaja novog gripa u aleksinačkoj opštini. Kod deteta rođenog 1997. i jedne odrasle osobe rođene 1954 godine.

http://www.aleksinacnews.com/drutvo/60-raste-broj-obolelih-od-novog-gripa


# Rodoljub Živadinović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima