Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Presude iz minibusa

rss

06.04.2011. D. Stojanović, Večernje Novosti

POSLE reforme pravosuđa, svakog radnog dana u 6.40 ispred Doma kulture u Aleksincu, za Niš polazi specijalni minibus sa tridesetak sudija, tužilaca i službenika Osnovnog suda u Nišu. Do nedavno njima je radno mesto bilo u zgradi Opštinskog suda u Aleksincu.

Presude iz minibusa

Za putne troškove ove sudnice na četiri točka, kako su je Aleksinčani nazvali, država mesečno izdvaja 195.000 dinara, jer mesečna karta po putniku košta 6.500 dinara. Na godišnjem nivou, ako cena ostane, to je skoro 2,4 miliona dinara.

Nešto ranije ili kasnije, iz Aleksinaca i Ražnja, svim mogućim prevoznim sredstvima, put Niša kreću optuženi, svedoci, advokati i drugi učesnici u krivičnim postupcima. Parnice i ostale nadležnosti Osnovnog suda i dalje su u Aleksincu, gradu u kome Sud postoji od 1834. godine.

Koliko je ukupno ovakvih putnika i koliko ih košta prevoz teško je precizno izračunati, a ni u samom sudu nisu stigli da naprave takvu statistiku. Prema procenama pojedinih iskusnih sudija, koje nisu želele ili smele da im se ime pominje, u Palatu pravde u Nišu godišnje iz pomenutih opština ode oko 10.000 ljudi, kojima putni troškovi odnesu više miliona dinara.

Prema pouzdanim podacima, pre reforme, u Opštinskom sudu u Aleksincu i odeljenju u Ražnju, četvorica sudija krivičara, godišnje su u proseku imali najmanje 400 sudećih dana (svaki po 100), uglavnom sa po pet predmeta. To je ukupno oko 2.000 ročišta, a na svakom od njih, takođe u proseku, moralo je da se pojavi najmanje po pet osoba (okrivljeni, njegov advokat, tužilac, svedoci). Te brojke su približno iste i sada. Na godišnjem nivou oko 10.000 ljudi, od čega 9.000 iz aleksinačke, a ostatak iz ražanjske opštine. Pošto od Aleksinca do Niša autobuska karta u oba pravca košta 500 dinara, a od Ražnja duplo više, kada se sve pomnoži, samo za putne troškove do Palate pravde u gradu na Nišavi, stranke ukupno moraju iz džepa da izdvoje najmanje 5,5 miliona dinara.

Ova cifra je svakako i veća, jer veliki broj ljudi prvo treba da dođe do Aleksinca ili Ražnja iz sela udaljenih i po dvadesetak kilometara. U aleksinačkoj opštini ima 71, a u ražanjskoj 25 sela.

- Sud u Aleksincu je trebalo da ostane, jer je pokrivao dve razuđene opštine, sa čak 96 sela - kaže jedan od sudija.

Od sudija i ostalih putnika iz "sudnice na četiri točka" daleko više su kivni oni iz armije okrivljenih i svedoka. Ako se ne pojave na ročištu, mogu da budu privedeni ili novčano kažnjeni. 


PRIVOĐENjE PO NEKOLIKO SATI

PROBLEM je i kada su u pitanju nalozi policiji za privođenje, na primer, okrivljenog. Ranije je za put od suda do policijske stanice u Aleksincu trebalo pet minuta. Sada to traje po nekoliko sati, jer treba prevaliti 30 kilometara od Niša do Aleksinca, a za to vreme, kako nam je rečeno, okrivljeni ima i te kako vremena da to sazna i da pobegne.


DVA DANA

IZ pojedinih udaljenih ražanjskih sela, do kojih autobus saobraća jednom u toku dana, i to u vreme koje nije prilagodljivo za one koji moraju u Niš na suđenje, putešestvije do Palate pravde i nazad, traje i po dva dana.


Komentara: 0


# prevoz opština putni troškovi
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima