Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Popis nelegalnih objekata u Opštini Aleksinac

rss

31.01.2016. Radio Aleksinac, Opština Aleksinac

Komisije Odeljenja građevinske inspekcije Opštinske uprave Opštine Aleksinac od ponedeljka će, u skladu sa Zakonom o ozakonjenju objekata, na terenu vršiti popis nelegalno izgrađenih objekata.

Popis nelegalnih objekata u Opštini Aleksinac

Iz ovog odenjenja poručuju da građani još uvek mogu sami da podnesu zahtev za legalizaciju jer popis nelegalnih objekata i rešenje o njihovom rušenju predstavljaju tek prvi korak u ozakonjenju.

S druge strane, ako se građani koji poseduju nelegalne objekte ogluše o ovaj zahtev i nakon popisa ne podnesu sva neophodna dokumenta za legalizaciju po hitnom postupku, komisija će po službenoj dužnosti doneti rešenje o rušenju tog objekta.

U Opštinskoj upravi saznajemo da je formirano 12 popisnih zona, a prva zona, od koje će u ponedeljak čitav proces krenuti je grad Aleksinac. Građevinska inspekcija biće dužna da u narednih godinu dana popiše sve objekte na teritoriji Opštine Aleksinac.

Odeljenje za privredu Opštinske uprave opštine Aleksinac donelo je prvo rešenje o ozakonjenju, u skladu sa novim Zakonom o ozakonjenju. Zakonom o ozakonjenju objekata („Sl.Glasnik RS“, br.96/2015), uređuju se uslovi, postupak i način ozakonjenja objekata, odnosno delova objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno bez odobrenja za izgradnju. U cilju njegove uspešne primene, na predlog građevinske inspekcije, usvojen je i Program popisa nelegalnih objekata na teritoriji Opštine, po zonama i sa dinamičkim planom popisa, a formirana je i Komisija za popis nezakonito izgrađenih objekata, koja ima zadatak da u narednih godinu dana popiše sve bespravno sagrađene objekte na teritoriji opštine Aleksinac.

Ovaj zakon upravo predviđa da nezakonito izgrađeni objekti, za koje nije podnet zahtev za legalizaciju po ranije važećim zakonima, budu popisani od strane opštinskih komisija. S tim u vezi, neophodno je pripremiti i komisiji dostaviti na uvid građevinske dozvole, rešenja o legalizaciji, ili dokaz o podnetom zahtevu za legalizaciju, kao i omogućiti komisiji nesmetano evidentiranje svih objekata za koje nisu dostavljeni dokazi da su izgrađeni u skladu sa građevinskom dozvolom, odnosno legalizovani u skladu sa ranije važećim zakonom o legalizaciji.

Da bi neki objekat bio ozakonjen neophodno je platiti taksu za ozakonjenje, koja je propisana u zavisnosti od površine objekta (do 100m2 - 5.000 dinara, 100-200m2 - 15.000 din., 200-300m2- 20.000 din., odnosno 50.000 dinara za objekte preko 300m2), kao i podneti izveštaj o zatečenom stanju sa elaboratom geodeskih radova izrađenog od strane ovlašćene projektantske kuće.

Treba reći da Zakon nije ostavio mogućnost izbora vlasnicima objekata - svi bespravno izgrađeni objekti predmet su ozakonjenja. Zbog toga, za sve nazakonito sagrađene objekte postupak ozakonjenja automatski se pokreće donošenjem rešenja o uklanjanju od strane građevinskog inspektora,dok se rušenje nezakonito izgrađenog objekta, u smislu ovog Zakona, neće izvršavati sve do pravosnažno okončanog postupka ozakonjenja.

Dobijanjem rešenja o ozakonjenju, nelegalno izgrađeni objekti mogu biti upisani u javnu evidenciju nepokretnosti (katastar nepokretnosti), odnosno mogu biti predmet pravnog prometa - nasleđivanja, prodaje, upisa hipoteke itd.

Prema ovom zakonu, predmet ozakonjenja je:

- objekat za koji je podnet zahtev za legalizaciju u skladu sa ranije važećim zakonom kojim je bila uređena legalizacija objekata, do 29.januara 2014.godine;

- objekat izgrađen na osnovu građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta, na kojima je prilikom izvođenja radova odstupljeno od izdate građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta;

- objekat za koji nije podnet zahtev za legalizaciju u skladu sa ranije važećim zakonom kojim je bila uređena legalizacija objekata, a koji je vidljiv na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015.godine, pod uslovima propisanim ovim Zakonom;

- objekat za koji je podnet zahtev u skladu sa Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole („Sl.Glasnik RS“, br.25/13 i 145/14), za koje postupak nije pravosnažno okončan;

- objekat na kome je upisano pravo svojine u skladu sa Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, pod uslovima propisanim ovim Zakonom.

Zahtevi za legalizaciju podneti do 29. januara 2014. godine, smatraju se zahtevima u smislu ovog Zakona.

Za dodatne informacije možete se obratiti Odeljenju za inspekcijske poslove Opštinske upraveAleksinac, kancelarija br.25, kao i putem telefona: 804 711 - lokal 180.       

Odeljenje za inspekcijske poslove
OU Aleksinac


# inspekcija legalizacija popis imovine građevinarstvo
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima