Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Romi na jugu Srbije dobijaju podršku za ozakonjenje kuća

rss

07.04.2022. Večernje novosti

PROCENjUJE se da više od 200.000 Roma u Srbiji živi u neformalnim naseljima, a niko ne može ni da pretpostavi koliki je njihov tačan broj na jugu Srbije.

Foto: arhiva

Zato JUROM centar iz Niša poziva vlasnike kuća u romskim mahalama iz Pirota, Bele Palanke, Doljevca, Surdulice, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Aleksinca, Žitorađe, Merošine, Prokuplja, Niša i Leskovca da se jave zarad pomoći oko legalizacije. Prvih 30 će, kako je najavljeno, dobiti besplatno ozakonjenje.

- Vlasnici nelegalnih objekata imaju šansu da dođu do "čistih kuća" na koje će plaćati porez i moći će da ih ostave u nasledstvo svojoj deci. Cena legalnih objekata je veća, pri rekonstrukciji je moguće dobiti pomoć međunarodnih organizacija, a moći će da se koriste i kao hipoteka - kaže predsednik Lige Roma Osman Balić.

Kaže i da nedavna istraživanja pokazuju da je oko 60 odsto kuća u romskim mahalama izgrađeno od trajnijih materijala, ali više od trećine nema priključak na vodovod, dok po sedamdesetak odsto nema kanalizaciju i struju.

- Nažalost, nadležne uprave nisu motivisane da pokreću postupke rešavanja imovinsko-pravnih pitanja sa romskom zajednicom za ozakonjenja na zemljištu u javnoj svojini, a razlog su verovatno prateći troškovi, jer najpre treba obezbediti adekvatne urbanističke planove, preparcelizaciju i njeno sprovođenje kroz katastar nepokretnosti. Istina, i Romima je sve to skupo - zaključuje Balić, podsećajući da Nacionalna stambena strategija od 2020. do 2030. predviđa sanaciju i obnovu neformalnih naselja, ali i podsticanje socijalne inkluzije Roma.

Izvor


# nekretnine legalizacija Romi
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima