Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zelena stranka traži dokaze da su stručnjaci utvrdili da postoje razlozi za seču stabala u Aleksincu

rss

10.05.2019. Danas

Zelena stranka zatražila je od opštine Aleksinac da javnosti dostavi dokaze da su stručnjaci nesumnjivo utvrdili da postoje opravdani razlozi za seču 45 stabala u strogom centru tog grada, saopšteno je danas iz te stranke.

Foto: Fejsbuk

U zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja Zelena stranka od opštinske vlasti tražila dostavljanje kopije Studije Instituta za šumarstvo na osnovu koje je odobrena seča drveća, zapisnik kojim je utvrđeno da se lipe i kesteni nalaze u stanju zbog kog se moraju poseći, kao i kopiju projektne dokumentacije kojim je definisana sadnja novog drvoreda.

Zatraženo je i dostavljanje odgovora na peticiju protiv seče stabala koju je potpisalo više od 600 stanovnika Aleksinca.

„Nerazumljiv je strah vlasti u gradovima i opštinama u Srbiji od drveća. Taj strah se graniči sa patologijom. Drugačije se ne može objasniti činjenica masovne seče stabala u srpskim gradovima. Zelena stranka smatra da je naučno nemoguće dokazati da se na godišnjem nivou razboli više hiljada stabala u gradskim sredinama. Aleksinac, kao i svi drugi gradovi, ima manjak zelenila. I umesto da se seku postojeća, verovatno zdrava stabla, treba posaditi više hiljada novih sadnica“, naveo je u pisanoj izjavi predsednik Zelene stranke i poslanik Skupštine Srbije Goran Čabradi.

Čabradi je istaka da je Zelena stranka predložila strategiju ozelenjavanja Beograda i drugih gradova, kojom je predviđeno da se samo u glavnom gradu posadi milion novih stabala, a da se za svako posečeno drvo posadi pet novih.

Izvor: Danas.rs


# Aleksinac seča stabala glavna ulica Danas Zelena stranka
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima