Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Moramo se izboriti za zdravlje naše dece

rss

09.03.2017. Marija Janjušević narodni poslanik

Marija Janjušević: Moramo se izboriti za zdravlje naše dece
Od početka godine umrlo je 32 dece, a preko 1.400 majki nemaju dijagnozu bolesti za svoju decu.

Marija Janjušević: Moramo se izboriti za zdravlje naše dece

U nedelju 05. marta ispred Doma Narodne skupštine Srbije održan je protest velikog broja udruženja roditelja dece obolele od retkih bolesti, majki sa troje dece, roditelja dece sa posebnim potrebama, udruženja koje je protiv prisilne vakcinacije i mnogi drugi. Prizor veličanstven i dirljiv u isto vreme. Neke majke sa svojom zdravom decom došle su da podrže skup, svesne svoje društvene odgovornosti, u želji da deci daju lični primer kako se poštuje i voli svoja država i društvo.

Ključna poruka bila je da se roditelji osećaju napuštenim od države i institucija, od političara i nadležnih za rešavanje njihovih problema i da će se sami izboriti da ih nateraju na trajna i adekvatna zakonska rešenja. Izboriće se da decu ne ubijaju birokratijom, koja ne dozvoljava kupovinu i primenu leka čak i kada on postoji. Izboriće se da porodicama čija deca ne mogu da žive bez aparata niko ne sme da isključi struju ili oduzme dom. A na skupu se moglo čuti da je bilo i takvih pokušaja, gde su izvršioci došli da isključe struju i praktično oduzmu jedan dečji život. To svakako ne može biti krivica pojedinca, već isključivo sistema i nenarodnog režima, otuđenog o naroda, i u službi interesa svetskih multinacionalnih kompanija koje su usmerene isključivo na profit, po svaku ljudsku cenu.

Čuli smo od roditelja da je od početka ove godine umrlo 32 dece od teških bolesti, da njih preko 1400 nema nikakvu dijagnozu, pa tako ni odgovarajuću terapiju. Roditelji dece kojoj je potrebna 24-ovna nega nemaju nikakvu podršku države, dok se hraniteljima dodeljuju značajna finansijska sredstva, radni staž i druge beneficije. Da se razumemo, niko o statusu hranitelja ne misli ništa loše, naprotiv, to su plemeniti i hrabri ljudi, ali ne smeju roditelji bolesne dece biti diskriminisani, kažnjeni i uskraćeni za pomoć države. Deca sa invaliditetom nemaju pedagošku pratnju i dele i sve ostale probleme lica sa invaliditetom kada su u pitanju kretanje van doma i pristupačnost gradskom prevozu i javnim institucijama.

Deca su nam gladna!

To je bila druga najjasnija i najglasnija poruka. Majka četvoro dece javno je protestovala što nema dovoljno sredstava da prehrani decu, kad se obrati za pomoć kažu joj : „Što si rađala toliko?“ , ali najveće poniženje doživela je , kako kaže, kada je doktor pitao da li su sva njena deca od istog oca?! Bilo me je stid u ime lekara koji je spomenut. Umesto da porodica bude najsvetija i najzaštićenija institucija, njenim problemima i poniženjima nikad kraja.

Nije me iznenadila mala posećenost skupa, jer sam duboko svesna apatije i umora naših građana. To nikako ne znači da oni ne saosećaju sa ovom roditeljskom mukom, da nisu svesni i sopstvenih problema za koje nisu sami krivi i da se neće vremenom priključiti ovom okupljanju roditelja. Oni će po rečima jednog od organizatora Sime Radovanovića, nastaviti da protestuju svake nedelje u isto vreme. Roditelji su odlučni da ne odstupe dok se ciljevi ne postignu.

Na skupu smo mogli da čujemo lične ispovesti majki obolele dece, pa i majku Marije Gavrilović, preminule u januaru 2017. Koja želi da se bori za svu decu u Srbiji.

Roditelji su naglasili koliko je važno da se bolesna deca oporavljaju u banjama više puta tokom godine, što je razgovor proširilo i na PIO fond na RZZO fond i dalje na položaj invalida rada i rata. Osetila sam ponos što se Dveri zalažu za porodicu na prvom mestu, za očuvanje domaćih resursa, pre svega zdrave vode i hrane za našu decu, zatim banja i drugih nacionalnih dobara, jer smo očigledno dobro uočili najvažnije probleme i našli moguća rešenja za njih.

Odavno smo ustali zbog prodaje zemlje, vode, lečilišta i ostalog blaga strancima i hoćemo da ih zaštitimo i sačuvamo. Trenutno smo onemogućeni zbog bahate odluke Maje Gojković da parlament ne radi za vreme predsedničke kampanje. Nijedan zakon neće biti donet, nijedan amandman napisan, roditelji ukradenih beba neće dobiti svoj zakon, majka pokojnog Alekse neće skoro dočekati da se Aleksin zakon usvoji.

Sve su političke partije su pozvane na ovaj skup. Mi iz Dveri pružaćemo podršku sve do postizanja ciljeva. To su uostalom ciljevi za koje se u Narodnoj skupštini borimo od prvog dana parlamentarnog rada. U više navrata smo između ostalog tražili da se status roditelja i hranitelja bolesnog deteta izjednači. Dobili smo odgovor da je roditelj dužan da se brine o svom detetu. Zašto onda roditelj ne može da traži dokaz o poreklu i sastavu vakcine kojom vakciniše svoje dete? Zašto ne može da odluči u kom će uzrastu dozvoliti da se dete edukuje o reproduktivnom zdravlju, već se nameće prerana seksualizacija dece?

Naposletku, ako je roditelj dužan da brine o svom detetu (a svakako jeste) da li je država dužna da brine o svojim građanima i zbog čega to ne čini?

Vidimo se na protestima! Za svu našu decu! Da živimo kao ljudi!

Marija Janjušević
narodni poslanik


# Dveri Marija Janjušević
@SPDveri @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima