Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

POGLAVICA

rss

16.01.2007. M. DODEROVIĆ (Kurir)

Ljupče Pavlović iz Aleksinca na popisu se izjasnio kao Indijanac, a potom sa desetak istomišljenika organizovao Udruženje Indijanaca (vidi: https://www.aleksinac.net/vesti/indijanci.html)

Kvalifikovani trgovac, vlasnik privatne radnje i fotokopirnice u Aleksincu Ljupče Pavlović na poslednjem popisu u Srbiji, zajedno sa članovima svoje porodice, izjasnio se kao Indijanac. Tako sada u popisnoj dokumentaciji stoji da u Aleksincu živi četvoro Indijanaca iz porodice Pavlović, glava porodice, poglavica Ljupče, supruga Mirjana i kćeri Tijana i Jelena.

- Posle raznih peripetija koje smo moja porodica i ja imali sa poreskim i drugim državnim organima i birokratijom pokušavajući da radimo kao privatni preduzetnici i živimo od svog znoja i rada, odlučio sam da sa desetak istomišljenika osnujem Udruženje Indijanaca. Vozali su me godinama zbog registracije, vraćali dokumentaciju, tražili objašnjenja zašto baš Udruženje Indijanaca i konačno sam 28. decembra prošle godine dobio od resornog ministarstva zvanično rešenje o registraciji - kaže za Glas Ljupče.

On kaže da je samo kratko bio u politici kao član Nove Srbije i video da od "toga nema vajde", pa smatra da će preko Udruženja Indijanaca skrenuti pažnju na sebe i sve druge koji se osećaju kao Indijanci - getoizirano, izolovano od sveta i bez mogućnosti za ostvarenje osnovnih ljudskih prava pred birokratizovanim i korumpiranim državnim organima.

- Ne osećam se kao poglavica, kako me novinari već nazivaju, mada i biram kome ću da dajem izjave. Svi u Udruženju smo jednaki i zajednički ćemo donositi sve odluke, jer i Indijanci su umeli da budu demokrate da su dobili priliku za to. Uslov za učlanjenje u naše Udruženje je samo dobra volja, bolje rečeno nevolja.

- Verujem da je u Srbiji dosta onih koji se osećaju kao mi, kao da smo u rezervatu. Kada bismo i hteli da malo zavirimo u Evropu, traže nam vize, a od ove godine i za Bugarsku i Rumuniju. Nekada je Indijanaca u Americi, do dolaska belih kolonizatora, bilo oko 45 miliona, a sada ih je ostala šaka jada, baš kao i Srba - kaže Ljupče Pavlović.

Projekat o indijanskom selu

Aleksinački "poglavica" otkriva da već traži načine da iz Amerike nabavi originalnu indijansku garderobu i opremu. A kaže i da mu se u glavi vrzma ideja o tome da u Aleksincu napravi turističko-rekreativni centar koji bi ličio na autentično indijansko selo, a u kojem bi moglo da se zaposli najmanje stotinak Aleksinčana.


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima