Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Aleksinački Indijanci formirali udruženje

rss

09.01.2007. Beta

v43016p0.jpgU Aleksincu je registrovano prvo Udruženje Indijanaca u Srbiji, a predsednik udruženja je Ljupče Pavlović.

"Nisam poglavica, svi u Udruženju smo jednaki i zajednički donosimo odluke", rekao je Pavlović agenciji Beta.

Udruženje Indijanaca upisano je u registar udruženja, društvenih i političkih organizacija Srbije, a rešenje im je stiglo iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Ideja o formiranju Udruženja potekla je odavno, ali sam se zajedno sa suprugom i dve kćerke 2002. godine na popisu izjasnio kao Indijanac", rekao je Pavlović.

Dodao je da se "oseća" kao Indijanac jer su ljudi u Srbiji obespravljeni, a "državni organi krše mnoga ljudska prava".

Upravo je nezadovoljstvo radom pojedinih državnih organa, pre svega poreskom upravom, razlog za organizovanje Udruženja Indijanaca.

"Indijanaca je, kada su došli kolonizatori, bilo oko 45 miliona, a danas ih je šaka jada, baš kao i Srba. Srbija je danas jedan veliki rezervat. Svi živimo u rezervatu, kao i Indijanci u Americi, ali ne možemo da odemo ni u Madjarsku, ni u Bugarsku bez viza. Ne živimo ništa bolje nego Indijanci nekada", rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, član Udruženja postaje se samo uz dobru volju. Dodao je da ima ideju da u Aleksincu napravi turističko-rekreativni centar koji bi ličio na indijansko selo u kojem bi radilo nekoliko stotina Aleksinčana, ali da je još rano da o tome govori.

Na pitanje da li u udruženju ima plemenskog saveta ili poglavice, Pavlović je rekao da Indijanci zajedno donose odluke. "Bilo bi lepo i da imamo plemenski savet, pa da popušimo lulu mira, ali u Srbiji je stvarnost sumorna", naveo je Pavlović.



#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима