Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opštinsko veće usvojilo predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu

rss

14.09.2012. Ninoslav Miljković, Radio Aleksinac

Članovi Opštinskog veća su na današnjoj sednici usvojili predlog rebalansa budžeta za ovu godinu kojim je po prvi put planirano da se u jednoj godini u opštinskoj kasi prihoduje više od milijardu dinara, odnosno 1.266.045,00 dinara.

Opštinsko veće usvojilo predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu

Ukupno, rebalansom budžeta na prihodovnoj strani će biti više od 209 miliona, najviše zahvaljujući sredstvima dobijenim transferom od Republike Srbije.

Na 5. sednici Opštinskog veća opštine Aleksinac većnici su pored ostalog razmatrali izveštaj o ostvarenim prihodima i rashodima u prvih šest meseci ove godine, kao i dopunu izmene budžeta opštine Aleksinac za 2012. godinu.

U prvoj polovini godine u opštinsku kasu slilo se nešto malo manje od 509 miliona dinara, što je oko 59 posto u odnosu na planirano. Razlog ovakvom visokom osvarivanju procenta punjenja budžeta leži u povećanom republičkom transferu nakon Zakona o budžetu republike od skoro 165 miliona dinara više u odnosu na prvobitan plan. U istom periodu potrošeno je 438,5 miliona dinara ili oko 46 posto od plana.

Zbog toga je predložen rebalans budžeta po kome najviše dodatnih para dobija osnovno obrazovanje i Direkcija za izgradnju opštine Aleksinac, a za 15 miliona bi se povećale i subvencije javnim komunalnim preduzećima. Izdvajanja iz budžeta, ako opštinski parlament usvoji ovakav predlog rebalansa, biće povećana i za ostala javna preduzeća i ustanove.

Uvek se kod usvajanja budžeta ili rebalansa budžeta postavlja pitanje da li je on razvojni ili potrošački. Zavisi iz kog ugla se gleda. Ako se ima u vidu da se povećavaju davanja za osnovno obrazovanje skoro za 28 miliona dinara, kao i 92 miliona za investicije u okviru Direkcije za izgradnju opštine Aleksinac, onda bi se moglo kazati da je on i razvojni.

Ali, ako se ima u vidu da je svako javno preduzeće,svaka javna ustanova, dobila rebalansom više novca nego što je bilo planirano prilikom prvog usvajanja budžeta, onda se može reći da je on na neki način i potrošački.

Ono što je zabrinulo je izlaganje predsednika opštine Nenada Stankovića koji je u jednom trenutku kazao, na onsnovu izveštaja koji je dobio od aktuelnih direktora javnih preduzeća, da su mnoga, a naročito ona komunalna preduzeća, u finansijskim dubiozama. Stanković je izneo podatak da Preduzeće za puteve ima dubiozu od 14 miliona dinara, da je Preduzeće komunalnih usluga u minusu od 13 miliona dinara, a Preduzeće za vodovod i kanalizaciju 40 miliona dinara.

Naravno, sa ovakvom ocenom prisutne stručne službe Preduzeća za vodovod i kanalizaciju nisu se baš u potpunosti složile jer su kazali da je tačno da oni trenutno imaju dugovanja od 40 miliona dinara, ali da istovremeno potražuju i 70 miliona dinara od raznih korisnika i po raznim osnovama.

I direktor Komunalnih usluga je kazao da je u proteklih nekoliko godina preduzeće na neki način samo sebe uništavalo i, ako se tako nastavi, doći će u situaciju da će samo sebe pojesti zbogdugogodišnjeg negativnog poslovanja.

Sve u svemu, na ovoj sednici opštinske vlade primetan je stav političkog rukovodstva, koji je izneo i zamenik predsednika opštine Aleksinac Čedomir Rakić, da je političko rukovodstvo spremno da pomogne javnim preduzećima da na neki način poboljšaju poslovanje i da stanu na sopstvene noge.

 

Komentara: 3


# Aleksinac Čedomir Rakić Direkcija javna preduzeća vodovod
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Gde će se uposliti ovih 8500 sa tržišta rada? 15.09.2012.
  Poštovani,
  Da bi komunalne usluge gradjani redovno izmirivali potrebno je da pre svega imaju redovne prihode.Povećanje cena komunalnih i drugih usluga koje sledi obrazložiće se inflacijom za 2012 godinu.Malo je degutantno reći nešto više o tome.Problem kako SO Aleksinac,tako i države je nestajanje PRIVREDE,njeno potpuno odumiranje.Transferna sredstva,doznake iz dijaspore i prihodi po osnovu kazni poreza,taksi nisu dovoljni i mora se naći pod hitno drugi modus kako pokrenuti pre svega privredu!!!!!!!!!!!
  PIK Aleksinac, revitalizacijom mogao bi biti pokretačka snaga u poljoprivredi preko kojeg bi mnogobrojna domaćinstva mogla pokrenuti proizvodnju. Naplate će padati ispod 50% ne zato što gradjani nisu samosvesni već iz prostog razloga što su ostali bez finansija. Uzdam se u mladji naraštaj da pritiskom izdejstvuju da se zaista nešto pokrene po pitanju dovodjenja investitora u Alesinac inače je Opština osudjena na propast u vrlo kratkom periodu.Dosta kuća je i sada na prodaju.

 • (+0) (-0)

  Cicko 15.09.2012.
  Politicko rukovodstvo je spremno da pomogne javnim preduzecima. Sta to znaci, pare iz budzeta prebaci firmama a manjak krpimo kako stignemo. Znaci vise cene usluga.

 • (+0) (-0)

  Ivica koferce 15.09.2012.
  Jos kada kad krenu Grujicine green field i brown field investicije, pa eksploatacija skriljaca, zivecemo kao Jagodina, gde je prosecna plata preko 2000 E (bar po onome koliko Palma pali siroke narodne mase).


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}