Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležena 204. godišnjica boja na Deligradu

rss

05.09.2010. Izvor: aleksinac.org

Obeležena 204. godišnjica boja na Deligradu

U Spomen-crkvi na Deligradu, u subotu 4. septembra, uz vojne i državne počasti, obeležena je 204. godišnjica Deligradske bitke.

Centralna državna manifestacija počela je služenjem svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih Arhangela Mihajla i Gavrila, nakon čega je služen parastos u čast izginulih srpskih ustanika u periodu od 1806-1918. godine.

Ovim povodom, na Spomen-kosturnicu u crkvi, vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike i opštine Aleksinac. Nakon državne himne, prisutnima se obratio predsednik opštine Aleksinac, Ivan Dimić.

Svečani program, u organizaciji Vlade Republike Srbije - Ministarstva rada i socijalne politike, počeo je uvodnom rečju voditelja programa Vladimira Jelića. Za kraj obeležavanja Deligradske bitke, izvedena je predstava “Dva čina” glumaca Kulturne Mreže, produkcijske kuće iz Beograda, uz hor Braće Baruh. U ulozi vožda Karađorđa našao se dramski umetnik Lepomir Ivković.

Bez obzira na loše vremenske prilike, obeležavanju ovog istorijskog događaja, pored predstavnika organizatora Ministarstva rada i socijalne politike i lokalne samouprave opštine Aleksinac, prisustvovao je i veliki broj meštana Deligrada, okolnih naselja Aleksinca, kao i predstavnici javnih preduzeća i ustanova sa područja naše opštine.

Da podsetimo, Boj na Deligradu, 4. septembra 1806. godine, jedna je od najvećih i najznačajnijih pobeda Karađorđevih ustanika u Prvom srpskom ustanku.


# predsednik opštine Ivan Dimić Deligrad
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima