Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nove mere Kriznog štaba: Maske i na otvorenom

rss

15.07.2020.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva donete su nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, među kojima i mera da se na teritoriji cele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija uvede zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Foto: Mika Baumeister / Unsplash

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra, precizirano je.

Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cele Srbije, bez izuzetka.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski, dodaje Krizni štab.

Sve ove mere važiće od petka, 17. jula 2020. godine.

Vlada je još jednom apelovala na sve građane da poštuju sve donete mere radi očuvanja zdravlja.

"Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa. Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobednici". dodala je Vlada.

Izvor


# koronavirus
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima