Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Državljanin bez državljanstva

rss

29.07.2009. Autor: Z. M.

SUDBINE - Lidija Miladinović iz Aleksinca posle 40 godina shvatila da nije u knjizi državljana.
Sve vreme dobijala je uverenja koja pripadaju drugoj Lidiji, rođenoj u istom gradu, iste godine, od oca sa istim imenom i prezimenom.

Državljanin bez državljanstva


Lidija Miladinović, devojačkog prezimena Dinić, rođena je u Srbiji pre 40 godina. Majka i otac su joj državljani Srbije. I ona je uredno vadila uverenja o srpskom državljanstvu i na osnovu njih dobijala lična i putna dokumenta. Nedavno je, međutim, saznala da su takva uverenja „laž“. Ona je državljanin bez svog državljanstva. I apatrid u svojoj zemlji.

Iako zvuči kao oksimoron i pravni apsurd, to su joj i zvanično saopštili nadležni organi u Nišu, novembra prošle godine. Rekli su joj da „nikada nije upisana u knjigu državljana“. I dodali da sva prethodna uverenja o državljanstvu, koja je uzimala zbog upisa u škole, dobijanja lične karte i pasoša ili promene prezimena nakon udaje „nisu njena“. Pripadaju „pravoj“ Lidiji Dinić, rođenoj u istom gradu, iste godine, od oca sa istim imenom i prezimenom.

- Sve je počelo kada sam htela da upišem akcije Niš-ekspresa, gde radim. Po uverenje o državljanstvu otišla sam u Mesnu kancelariju u selu Trupale koje, inače, pripada gradu Nišu. Rođena sam u Nišu, ali sam uverenje uvek vadila u Trupalu, gde je u matičnu knjigu državljana upisana skoro cela moja porodica, dakle deda, otac, sestra i, kako sam verovala, ja. Ali, šef kancelarije mi je kazao da ne može da ga izda. U knjigu državljana, rekao je, upisana je druga Lidija Dinić, koja se razlikuje od mene samo po mesecu i danu rođenja. Ja sam rođena 30. januara, a ona 19. avgusta 1969. godine. Ta Lidija se sada preziva Živković, po mužu. I još mi je rekao da sam do tada dobijala uverenja o državljanstvu koja nisu moja, već pripadaju toj ženi. Dobijala sam, zapravo, tuđe državljanstvo - govori „lažna“ Lidija.

Naša sagovornica, međutim, kaže da je prvi dokaz o sopstvenom državljanstvu dobila još marta 1969, mesec i po dana po rođenju. Tada je u njenom izvodu iz matične knjige rođenih, izvađenom u MK Trupale, na poleđini naveden podatak da je „upisana u knjige državljana SO Niš MK Trupale, strana 53 redni broj 3373“. Podatak je overen pečatom MK Trupale i potpisom šefa kancelarije. Kako je druga Lidija Dinić, rođena pet meseci nakon izdavanja ovog dokumenta, ipak postala „prava državljanka“, a ona nestala iz državnih knjiga - ne zna. Pretpostavlja da se „ prilikom kasnijeg prepisa knjige državljana jedna Lidija izgubila, a druga ostala“.

- Bilo kako bilo, bila sam prinuđena da podnesem zahtev za naknadni upis u matičnu knjigu državljana. Predala sam ga još prošlog novembra Policijskoj stanici u Aleksincu. Nažalost, već više od osam meseci iz MUP-a ne dobijam nikakav odgovor. Dobila sam samo obećanje da će me pozvati kada rešenje stigne ili će mi ga dostaviti na kućnu adresu. Još čekam... - kaže Lidija.

Ona dodaje da je zbog poigravanja sudbine sa njenim imenom, administracije sa knjigama državljana, a policije sa rokovima, ona već izgubila akcije Niš- ekspresa. Nije stigla da ih upiše na vreme. Ne može da izvadi ni novi pasoš. Ukoliko bude izgubila ličnu kartu neće moći da dobije novu. Za svoju državu je pravno nevidljiva. Nema čak ni ljudi koji bi mogli lično da potvrde da je državljanka Srbije. Njen deda po ocu, koji ju je kao bebu prijavio u MK Trupale, više nije živ. Umro je i službenik MK koji ju je upisao u matičnu knjigu državljana.

- Nije mi tačan čak ni jedinstveni matični broj, koji određuje svakog čoveka u ovoj zemlji. Netačna je poslednja cifra koja se upisuje po ocu. Prilikom dobijanja lične karte podnosila sam tuđe uverenje o državljanstvu u kojem je kao otac upisan čovek koji se samo zvao i prezivao kao moj, Siniša Dinić. Taj čovek nije bio moj otac i svi njegovi podaci bili su drugačiji. Osećam se zaista neprijatno. Nekako, izgubljeno. Živa sam, zdrava, postojim, a nema me - govori Lidija.

Naša sagovornica je, inače, laboratorijski tehničar za hemiju. Upisala je fakultet, ali se udala i nije ga završila. Zaposlila se u Niš- ekspresu, gde sada radi kao šalterska radnica na Autobuskoj stanici u Aleksincu. Udovica je i majka 21-godišnjeg mladića, koji, kaže, ima svoje državljanstvo. Valjda.

Gradska uprava: Zabuna i greška

- Očigledno je došlo do zabune zbog postojanja dve ženske osobe sa izuzetno sličnim ličnim podacima. Teško je sada utvrditi kada i kako. Verovatno je reč o nepažnji nekog od prethodnih referenata, koji, moram da priznam, nekih ranijih godina nisu bili dovoljno stručni. Mi ćemo učiniti sve da je brzo i tačno upišemo u matične knjige kad MUP za vrši posao - kaže za Danas Milan Janićijević, šef Odseka mesnih kancelarija Uprave za građanska stanja u Nišu. On dodaje da se ovakvi slučajevi „dešavaju“, ali „izuzetno retko“.


http://www.danas.rs/vesti/drustvo/terazije/drzavljanka_koje_nema.14.html?news_id=167841


# Lidija Miladinović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima