Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bezobzirni lopovi kradu šta stignu: U Vitkovcu ukrali 21 prase

rss

12.05.2017. Blic, Aleksinac.Net

Bahati lopovi ukrali su iz domaćinstva Ljiljane i Živorada Ilića u aleksinačkom selu Vitkovac ni više ni manje nego 21 prase, pričinivši im štetu veću od 1.000 evra!

Ljiljana Ilić ispred objekta u kojoj su bili prasici koji su ukradeni

Prasići su bili uzgajani kako bi ih domaćini prodali uoči prvomajskih praznika i Đurđevdana, kada im je i cena najveća, ali su im kradljivci pomrsili planove odnevši ih u gluvo doba noći 24. aprila, piše Blic.

- Prasiće smo čuvali u delu domaínstva koji je oko 300 metara od naše kuće, na kraju sela, gde nam je svinjac. Uveče sam ih nahranila i počistila, a ujutru kada sam došla imala sam šta da vidim. Vrata su bila polomljena, a svinjac je bio prazan - jada se Ljiljana Ilić i dodaje:

"Sve su odneli, pa bar neko da su ostavili. Potpuno su nas upropastili. Čuvali smo te prasiće nekoliko meseci kako bi smo ih prodali pred Prvi maj i Đurđevdan, kada je cena oko 300 dinara za živu meru, ali su nam ih ukrali".

Lopovi se uvukli kroz polomljena vrata

Pre mesec dana, Ljiljanin suprug Živorad primetio je da je neko dolazio do svinjca, pa je pojačao mere obezbeđenja – postavio je gvozdena vrata i katanac, ali to nije bilo dovoljno da zadrži lopove.

- Slomili su drvena vrata koja su bila blokirana sa unutrašnje strane da ne mogu da se otvore. U krađi je moralo da učestvuje najmanje četvoro lopova. Jedan je morao da ih hvata, jedan da dodaje napolju, jedan da nosi a četvrti da ih ubacuje u vozilo. Trebalo je i vremena za takvu akciju. Došli su verovatno nekim kombijem ili vozilom sa prikolicom, a nije isključeno ni da je bio neki manji kamion - smatra Ljiljana.

Na jednoj video kameri u selu, oni su uočili kombi koji je te noći prošao mračnim sokacima, u kojem su najverovatnije bili i prasići, ali se na njemu ne vide tablice.

- Prasići su imali od 18 do 20 kilograma. Htela sam da ih utovim do 25 kilograma i da ih prodam pred praznike, ali su nas sve upropastili. Čista šteta je oko 1.000 evra, ali tome treba dodati i hranu za tovljenje. A gde je muka i trud koji smo uložili? Jedana policajac koji je bio na uviđaju rekao nam je da su pre dva meseca lopovi jednom čoveku ukrali jagnje. Ali od pet jagnjadi njemu su ukrali jedno a ostale ostavili. Što neko i nama ne ostaviše - očajna je Ljiljana.

Ona sa suprugom živi isključivo od poljoprivrede jer još nisu uspeli da steknu penziju.

- Meni fali godinu i po dana, a suprugu tri godine do penzije. Od poljoprivrede živimo i ovo je za nas veliki udarac - kaže Ljiljana.

Policija je obavila uviđaj i traga za kradljivcima.

Objekat u kojem su se nalazili prasici je na kraju sela

Ljiljana kaže da im se u međuvremenu oprasila još jedna svinja i da su dobili osam prasadi, ali da ne smeju da ih čuvaju u svinjcu koji je izdvojen iz kuće u kojoj žive.

- Ne smemo više tamo da ih čuvamo zbog straha da će ih ponovo ukrasti. Mnogo je teže da ih čuvamo pored kuće u kojoj živimo ali nemamo izbora - zaključuje ona.

Branko Janaćković, Blic


# pljačka Vitkovac svinje prvi maj Ljiljana Ilić Živorad Ilić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima