Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

STRUJU PLATIO ŽIVOTOM!

rss

16.09.2007. Politika, PRESS

STRUJU PLATIO ŽIVOTOM!
Ubio se zbog duga za struju

    Meštanin Bobovišta izvršio samoubistvo, a u poruci koju je ostavio napisao da nije mogao da ispuni obećanje dato Elektrodistribuciji

Kolika je cena života i da li ona uopšte postoji? Na ovo pitanje nikada i nigde do sada nije bilo odgovora, ali će događaj koji je uznemirio mirno selo Bobovište pored Aleksinca, i za koji se brzo pročulo u celom Pomoravlju, verovatno delimično i dati odgovor na dilemu. Meštanin mirnog i pitomog Bobovišta R. D., rođen 1942. godine, sredinom prošle sedmice podigao je ruku na sebe. Izvršio je samoubistvo.

Pre odluke da sam sebi oduzme život R. D. je napisao poruku koju su ukućani pronašli kada su se po završetku dnevnih obaveza uveče vratili kući. O tragičnom događaju oni su obavestili policiju, a policija dežurnog istražnog sudiju Opštinskog suda. Obavljen je uviđaj, utvrđeno je da nema sumnjivih okolnosti i da je bez ikakvih dilema smrt nastupila samoubistvom. Pronađena napisana poruka upućena ukućanima, međutim, umnogome rasvetljava odluku R. D. da na ovaj način okonča svoj život.

„Pošteno i časno sam živeo i proživeo ceo život. Ali, nisam ispunio obećanje dato Elektrodistribuciji da ću izmiriti dug za struju. Ovo je moja odluka i moja cena. Nadam se da će vam se, zbog smrtnog slučaja u porodici, bar na neko vreme, dok ne sakupite novac, odložiti naplata duga i da će vam biti produžen rok, kao i da će se neko smilovati da dug izmirite na otplatu...”

Nismo mogli da saznamo koliko je R. D. dugovao za potrošenu električnu energiju. Možda taj podatak čak i nije toliko bitan. Njegovi susedi u Bobovištu rekli su nam, doduše nezvanično, da im je pričao da je pre tri meseca bio u distribuciji i da se tada dogovorio da plati račune i dug izmiri do 1. septembra. Teret, kažu komšije ovog vrednog i poštenog čoveka, nametnut obavezom da u prihvaćenom roku, koji nije mogao da ispoštuje, ipak otplati potrošenu struju, bio je za njega prevelik. Zbog tereta duga R. D. se odlučio na najtragičniji korak. Ipak, čvrsto je verovao, u poslednjim trenucima života i dok je pisao oproštajno pismo, da će i smrću svojoj porodici pomoći da bar malo odloži otplatu duga za struju.

Toma Todorović, Politika


STRUJU PLATIO ŽIVOTOM!

Radomir Branković (65) iz Aleksinca obesio se o gredu porodične kuće jer nije imao para da plati dug za struju od pola miliona dinara

Radomir Branković (65) iz Aleksinca obesio se prošle nedelje o gredu porodične kuće jer nije imao novca da plati račun za struju! U oproštajnom pismu Radomir je napisao da „mora da se ubije" zbog računa za struju, koji iznosi 569.000 dinara!

„Morao sam ovo da uradim jer nemam od čega da platim struju. Pošto sam obećao da ću da izmirim dug, a nemam od čega, odlučio sam da struju platim životom. Ne mogu da decu gledam kako se muče bez struje", napisao je Radomir u oproštajnom pismu.

Otišao bez reči

Tragedija se dogodila prošle srede u domaćinstvu Brankovića u aleksinačkoj ulici Save Kovačevića. Radomir je oko sedam časova ujutro otišao u šupu i obesio se o gredu. Obešenog čoveka pronašli su supruga Smilja, sin i snaha, ali bez obzira na njihove pokušaje da ga ožive, Radomiru više nije bilo pomoći.

Smilja Branković, Radomirova supruga, kaže za Press da ništa nije ukazivalo na tragediju.

- Tog jutra, po običaju, ustao je pre mene. Pitala sam ga da li želi da skuvam kafu, ali mi je on odgovorio da nastavim da spavam. Kada sam ustala, na stolu sam ugledala pisma i odmah pomislila na najgore. Izletela sam u dvorište i videla ga kako visi sa grede. Pritrčali su mu i sin i snaha, isekli konopac, ali je on već bio mrtav - kaže Smilja.

Ona dodaje da je poslednji račun za struju iznosio čak 569.000 dinara.

- Nismo imali novca da plaćamo struju, jer ni ja ni Radomir nemamo nikakva primanja, a kamate su bile sve veće. Muž se nadao penziji i uvek je govorio da će je utrošiti na plaćanje računa. Međutim, radio je u različitim firmama, pa nikako nije mogao da sakupi dokumentaciju da ostvari pravo na penziju - kaže Radomirova žena.

Hteli da mu iseku struju

Brankovići se nadaju da će Radomirova penzija ipak stići i da će uspeti da plate račune za struju, što je bila njegova najveća želja.

Komšije Brankovića kažu da je Radomir bio izuzetno častan čovek, koji je držao do svoje reči.

- Mnogo se sekirao zbog dugovanja za struju. Stalno je govorio da jedva čeka da dobije penziju, pa da plati račune i najzad mirno spava. Nedelju dana pre samoubistva dolazili su ljudi iz Elektrodistribucije da mu iseku struju, ali ih je on ubedio da to ne učine. Niko nije slutio da je doneo odluku da sebi prekrati život - kaže Mirjana Colić, komšinica ove porodice.

EP „jugoistok": Bio je čovek od reči!

Nadležni u EP „Jugoistok" kažu da Radomiru Brankoviću struja nikada nije isključivana jer je delovao kao čovek koji će ispuniti obećanje.

- Tokom maja obavili smo kontrolu potrošača u Aleksincu i ustanovili da Branković ima izuzetno visok dug za struju. Ponudili smo mu dogovor oko isplate i on je tada obećao da će isplatiti jedan deo duga. Kako to nije učinio, 7. septembra naša ekipa došla je kod njega sa nalogom za isključenje, ali je odustala od namere jer, kako su rekli, Branković je delovao kao čovek od reči - kaže Slađana Mančić, portparol „Jugoistoka".

D. K., PRESS




# Bobovište Slađana Mančić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima