Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Domu u Kulini zabranjen prijem dece

rss

14.11.2007.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio je Domu za retardirane u Kulini kod Aleksinca rešenje o zabrani daljeg prijema dece, najavljujući da će uskoro početi i izmeštanje najmlađih štićenika koji se već nalaze u njemu.

Nakon negativnog izveštaja Međunarodne organizacije za zaštitu osoba ometenih u razvoju, on je već drugi put u poslednjih mesec dana posetio tu ustanovu, u kojoj se nalazi više od 500 dece i odraslih sa teškom retardacijom.

On je rekao da je ministarstvo sada donelo odluku da prvo izmesti decu do sedam godina, a zatim i svu preostalu decu do 18 godina i zbrine ih u drugim institucijama kije su osposobljene za brigu o deci ometenoj u razvoju.

'Samim tim, biće smanjen broj korisnika, što će omogućiti da se u tom domu pružaju kvalitetnije usluge', naglasio je Ljajić.

Ljajić se složio sa nekim primedbama navedenim u američkom izveštaju, ali ne i sa nazivom 'Mučenje kao lečenje' koji, kako je rekao, dezavuiše namere i optužuje sve one koji su svesni tog problema i na najhumaniji način nastoje da pomognu deci sa posebnim potrebama.

Prema njegovim rečima, sporne su i preporuke da se uslovi put Srbije ka Evropskoj uniji time što će rešiti ovaj problem.

'Mi ćemo uraditi čitav niz novih mera, ne zbog ovog izveštaja, već zato što je taj proces već započet', naglasio je Ljajić, ukazujući da je posao koji rade zaposleni u tim domovima 'najteži posao koji neko može da radi', uz to sa malim platama.

Ljajić je na konferenciji za novinare u Radio-televiziji Srbije rekao, da uslovljavanje prijema Srbije u EU poboljšanjem položaja dece sa posebnim potrebama, izlazi iz sfere socijalne pomoći, podrške i humanizma i predstavlja političku ocenu, kojoj u ovoj osetljivoj temi nema mesta.

'Ovo je pitanje elementarnih ljudskih prava i humanizma i pitanje odnosa prema deci koja su nemoćna da samostalno da žive i tu nema mesta političkim ocenama i uslovljavanjima', upozorio je Ljajić.

On je podsetio da je u pet ustanova u Srbiji smešteno 850 dece sa umerenim i teškim retardacijama i da u njima godinama postoje problemi koji se ne mogu rešiti preko noći.

Ministar je najavio da će naredne godine obezbediti 20 stanova za decu sa posebnim potrebama, gde će afirmisati poseban projekat 'Stanovanje uz podršku'.

'Ne treba niko da dođe iz sveta da nam kaže kakav je položaj te dece', ukazao je Ljajić i dodao da će ministarstvo nastojati da nedostatke ispravi, ali da 'treba i vremena, i finansijskih sredstava, i daleko više podrške nego što je bila do sada'.

Mi ćemo se sa ovim problemom izboriti, ne da bi zadovoljili neku međunarodnu organizaciju da bi napravila bolji izveštaj, već ćemo to učiniti zbog nas i ljudi koji rade sa tom decom, rekao je Ljajić.

Istučući da 'nema potrebe ni razloga da nešto krijemo', on je dodao da je princip tog ministarstva otvorenost i transparentnost.

Ministar je podsetio da je bilo najava da će izveštaj o stanju u Srbiji biti negativan, kao što se dogodilo i u Rumuniji i Rusiji, koje su imale sličan problem.

U subotu počinje dokumentarna serija 'Srbija po meri dece'

Radio-televizija Srbije je uz stručnu podršku UNICEF-a i kofinansiranje Evropske agencije za rekonstrukciju pripremila dokumentarnu seriju pod nazivom 'Srbija po meri dece', koja će početi da se emituje 17. novembra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Reč je o projektu koji je deo Nacionalnog plana akcije za decu koji je Srbija donela 2004. godine kao deo obaveza preuzetih potpisivanjem Konvencije UN o pravima deteta.

Prema rečima ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića Nacionalni plan akcije za decu počiva na četiri principa - pravu na život, opstanak i razvoj, pravu na nediskriminaciju, participaciju i najbolji interes deteta.

'U Srbiji živi 1.662.000 dece do 19 godina, od toga je 400.000 pogođeno siromaštvom, a prema podacima UNICEF-a čak 150.000 dece je neuhranjeno', rekao je Ljajić.

Zato su prioriteti Nacionalnog plana akcije za decu rešavanje problema siromaštva, obrazovanja, zdravlja dece, prava deca ometene u razvoju, zaštita dece bez roditeljskog staranja i drugi, rekao je Ljajić.

On je izrazio nadu da će do kraja godine biti donet Zakon o dečjem ombudsmanu, Zakon protiv diskriminacije i bar pripremljen Nacrt strategije zaštite dece od nasilja, koji bi predstavljali pravni okvir za zaštitu dece u Srbiji.

Direktor UNICEF-a za Srbiju Judita Rajhenberg izrazila je zadovoljstvo što su RTS i EAR odlučili da ovaj serijal posvete deci, njihovim pravima, talentima, brigama njihovih vršnjaka, kao i roditelja.

'Verujem da će ovaj dokumentarni serijal doprineti da prava dece postanu poznata svima, shvaćena i garantovana za svako dete', rekla je ona.

Prema rečima odgovornog urednika zabavnog programa RTS-a Sandre Šuše, osnovni ciljevi ovog serijala su informisanje javnosti o položaju dece u Srbiji u nadi da će time uticati na svest javnosti i zakonodavstvo.

U seriji koja će početi da se emituje u subotu na Drugom programu RTS-a u 21 sat biće obradjeno nekoliko celina medju kojima su siromaštvo, bela kuga, obrazovanje, posebno nadarena deca, romska deca, deca bez roditeljskog staranja, izbeglice, nasilje u školama, zlostavljanje i trgovina dece.

 

 



15. novembar: Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je danas da će sva deca biti izmeštena iz doma za retardirane osobe u Kulini, i to najpre ona najmlađa, a kasnije sva do 18 godina, i zbrinuta u druge institucije osposobljene za brigu o deci ometenoj u razvoju. Prilikom osnivanja tog doma bilo je predviđeno da on prima samo odrasle reterdirane osobe, ali su od početka u njemu smeštana i deca, rekao je Ljajić prilikom posete Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, promovišući ideju tolerancije i nenasilja.

 

 


# dom Kulina Rasim Ljajić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima