Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

15. jun Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

rss

15.06.2022. Crveni krst Aleksinac

Nasilje širom sveta predstavlja ozbiljan javnozdravstveni, ali i društveni problem, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim društvima. Nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje starijih osoba je nedovoljno vidljivo, nedovoljno prepoznato i nedovoljno prijavljen oblik kršenja ljudskih prava.

15. jun Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima (WEAAD),15. jun, pokrenula je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA) 2006. godine. U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu i u organizaciji Crvenog krsta Srbije. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene nacije su na zasedanju Generalne Skupštine održanoj 19. decembra 2011. godine u Njujorku zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstvenog i društvenog, socijalnog problema koji ugrožava zdravlje starijih osoba i krši njihova ljudska prava. To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 1 od 6 osoba starijih od 60 godina je doživela neki vid zlostavljanja, odnosno skoro 141 milion starijih osoba širom sveta. Ovaj broj je vrh ledenog brega jer su zanemarivanje, zlostavljanje i nasilje nad starijim osoba među najskrivenijim i nedovoljno istraženim oblikom kršenja ljudskih prava.

Ove godine WEAAD se poklapa sa dva važna događaja. Prvi je početak Dekade zdravog starenja Ujedinjenih nacija (2021-2030). Ovo označava početak deset godina usklađene, kontinuirane i trajne saradnje sa različitim zainteresovanim stranama na poboljšanju kvaliteta života starijih osoba, njihovih porodica i njihovih zajednica. Drugi je 20 godina od Druge svetske skupštine o starenju i četvrti pregled i ocena sprovođenja Madridskog međunarodnog plana akcije o starenju (MIPAA). Ovo pruža priliku da se obnovi poziv za međunarodnu akciju za unapređenje programa i praksi u oblasti starenja.

MIPAA predstavlja prvi put da su se vlade složile da povežu pitanja starenja sa drugim okvirima za društveni i ekonomski razvoj i unapređenje ljudskih prava starijih. 159 država članica koje su potpisale MIPAA ponovo je potvrdilo posvećenost da ne štede napore u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući pravo na razvoj.

Ova komplementarnost između MIPAA i okvira ljudskih prava može se lako pokazati u oblasti zlostavljanja starijih. MIPAA uključuje različite reference na zlostavljanje starijih, uključujući „Pitanje 3: Zanemarivanje, zlostavljanje i nasilje“, koje pruža dva cilja koja se odnose na eliminaciju svih oblika zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja nad starijim osobama; kao i stvaranje službi podrške za rešavanje pitanja zlostavljanja starijih osoba. Oba cilja uključuju aktivnosti za unapređenju politika, donošenje zakona i podizanje svesti javnosti, informisanje, obuke i istraživačke inicijative. Međutim, u nedostatku međunarodnog standarda o pravima starijih osoba, nastavlja se razlika između politike i prakse i mobilizacije neophodnih ljudskih i finansijskih resursa, kao i neujednačen napredak u implementaciji MIPAA. Međunarodni pravni instrument za starije osobe bi unapredio implementaciju i odgovornost MIPAA.

Ovogodišnji globalni događaj baviće se promocijom zdravog starenja, podizanjem svesti javnosti o problemu nasilja, ali i pomoći u istraživanju standarda za zaštitu starijih osoba od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja. Na globalnom događaju koji se organizuje pod sloganom „Borba protiv zlostavljanja starijih: Šta je sledeće? Pet prioriteta za Dekadu” učestvuje i Crveni krst Srbije.

Procene pokazuju da je trenutno u svetu 728 miliona osoba starijih 65 ili više godina. Očekuje se da će se ovaj broj u narednih 30 godina povećati više nego dvostruko i 2050. dostići cifru od 1,5 milijardi osoba od 65 i više godina, što bi značilo da će se udeo svetske populacije sa 65 ili više godina povećati sa 9,3 procenta u 2020. na oko 16 procenata u 2050. godini. Na osnovu procene stanovništva Republičkog zavoda za statistiku, podaci za Republiku Srbiju u 2021. godini pokazuju da je udeo lica od 65 i više godina iznosio 21,1% (2011. godine 17,3%), a udeo mađih od 15 godina iznosio je 14,3% (2011. godine 14,4%). Broj starijih u populaciji raste, ali se u nekim slučajevima povećava i rizik od nasilja.

Faktori rizika od nasilja:

- Funkcionalna zavisnost starije žene

- Godine

- Socijalna izolacija (usamljenost)

- Opterećenje negom negovatelja

- Socijalne norme (model samožrtvovanja)

Tipovi nasilja nad starijim osobama

-  „Fizičko nasilje obuhvata akcije kojima se nanosi fizički bol ili ozleda (povreda) starijoj osobi.“Primeri fizičkog zlostavljanja su: guranje, šamaranje, udaranje, gađanje predmetima, napadi oružjem ili davanje prevelikih doza sredstava za umirenje ili antipsihotika.

- Psihološko nasilje je forma nasilja koja obuhvata verbalno i neverbalno emocionalno zlostavljanja a koje dalje može biti aktivno i pasivno. Ovim se opisuju akcije kojima je namera da izazovu mentalni bol, teskobu ili stres kod starije osobe.“Primeri psihičkog nasilja su: upotreba agresivnog nasilničkog govora, ugnjetavanje, manipulacija, nasilnički odnos, ucena, vikanje, pretnje, nazivanje starijih pogrdnim imenima, ponižavanje, izolacija starije osobe i infantilizacija osobe odnosno obraćanje starijoj starijoj ženi kao detetu.

- Finansijsko/materijalno nasilje ili eksploatacija jeste forma nasilja koja obuhvata sve akcije nezakonitog ili neadekvatnog korišćenja novca, pokretne i nepokretne imovine starije osobe.“ Primeri finansijskog nasilja obuhvataju: oduzimanje poslovne sposobnosti, zloupotrebe punomoćja, prevare, nestanak novca ili dobara, vrednih stvari, barijere u upravljanju sopstvenim sredstvima, nepoštovanje prava na nasleđe, zloupotreba i krađa čekova, kreditnih kartica, novca, penzije, iznuda, situacija kada se starija osoba laže koliko nešto košta.

- Seksualno nasilje može obuhvatiti uvredljivo seksualno ponašanje kao i fizički kontakt seksualne prirode.“Ova forma nasilja obuhvata seksualni kontakt bilo koje vrste učinjen bez pristanka

-  „Zanemarivanje se definiše kao odbijanje ili propuštanje onih koji su odgovorni da starijoj osobi u potrebi za negom pruže pomoć u dnevnim poslovima, ili esencijalnu podršku uključujući hranu, odeću, utočište, zdravstvenu zaštitu i medicinsku negu.“ To takođe obuhvata napuštanje starije osobe koja ima potrebu za negom.

- Samozanemarivanje je forma zlostavljanja koja ne obuhvata počinioca i umesto toga odnosi se na samu stariju osobu koja – namerno ili nenamerno, zbog umanjenih kapaciteta ili mentalnih ograničenja – ne vodi brigu o sopstvenim osnovnim potrebama i često odbija tuđu pomoć.

Napuštanje je zapravo najekstremnija forma zanemarivanja ranjive starije osobe od strane osobe za koju se može pretpostaviti da ima odgovornost da se brine i stara o starijoj osobi. Iako se u literaturi ova vrsta nasilja opisuje kao ekstremna verzija zanemarivanja, često se prepoznaje i kao potpuno odvojena vrsta u kojoj pružalac nege koji nosi odgovornost za negovanje starije osobe napusti stariju osobu

 


# Crveni krst
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima