Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Team Yugran, parkur, friraning i stritvorkaut

rss

17.01.2016. Saša Marković Gidra

Da li je neko znao da u našem gradu postoji Team Yugran, parkur, friraning i stritvorkaut grupa?
Ova simpatična grupa mladića je formirana 2012. godine zbog učešća u televizijskom šou "Ja imam talenat".

Team Yugran, parkur, friraning i stritvorkaut

Trenutno u ovoj grupi ima 5 članova: Milan Živić (21 god.), Miloš Mitić (19) iz Niša, Uroš Petrović (18), Nikola Raketić (21) i Radoš Nikolić (19) iz Aleksinca.

Ko su zapravo ovi momci i čime se oni bave?

Parkur (franc. Parkour) je veština kretanja čiji je cilj preći sa jednog mesta na drugo u što kraćem vremenskom roku, prelazeći razne prepreke koristeći veštine svog tela. Prepreke mogu biti razne, od kamenja, pa do visokih zidova i kapija. Može se trenirati i u ruralnim i u urbanim sredinama. Friranig (eng. Freerunning) prestavlja spoj Parkura i akrobatike.

Po rečima Uroša Petrovića, treniraju svakog dana, uglavnom napolju, po parkovima, ulicama, jednostavno ne postoji određeno mesto za trening, jer je ceo grad im služi kao igralište. Poenta je da se što više istraži okolina i razvije kreativnost kroz umenost kretanja.

Takođe, stalno putuju u druge gradove, zemlje, radi druženja i potrage za raznim izazovima. Takmičenja pravih nema, što daje prednost ovoj disciplini da se bazira na druženju, altruizmu i napredovanju.

- Takmičiš se sam sa sobom, da budeš bolji nego što si bio, da prevazilaziš strahove, i napreduješ kako fizički tako i psihički. Upravo zbog svega toga, javila se ljubav prema ovoj disciplini kod ovih momaka. Osećaj slobode i nezavisnosti, zajedno sa adrenalinom.

- Volimo da treniramo, da se družimo, da putujemo, to je nešto nas ispunjava i u nama se javlja osećaj privrženosti ka tome. Za sada smo obišli puno država Evrope i stekli tako puno prijatelja u inostranstvu. Takođe, radimo nastupe na svim događajima, bilo da se radi na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Što se tiče parkura, ne postoji klub, ali postoji zajednica "Parkur Srbija" koja organizuje radionice i okupljanja širom zemlje. Želimo da se zahvalimo svima koji su nam pomogli i koji nas podržavaju kao grupu. Velika zahvalnost ide kompaniji "skochypstiks" koja nam pruža mogućnost da treniramo u kvalitetnoj odeći koja ona proizvodi.

Pogledajte kako to rade naši momci uživo na ulicama našeg grada:

Komentara: 0


# Saša Marković Gidra Team Yugran Milan Živić Miloš Mitić Uroš Petrović Nikola Raketić Radoš Nikolić parkur
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima