Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Razvoj džudoa u Aleksincu

rss

28.12.2014. Jelena Milosavljević

Od skoro, tačnije od pre dve godine, Aleksinac je bogatiji za još jedan borilački sport-džudo.

Razvoj džudoa u Aleksincu

Ne radi se samo o sportu, nego i o staroj japanskoj veštini, koja dolazi do naših mladih aleksinčana u svom izvornom obliku. Onako kako se uči u Aleksincu, tako se džudo uči i trenira svuda u svetu.

Džudo je drevna japanska borilačka veština, jedan je od malobrojnih borilačkih sportova koji je u programu Olimpijskih igara još od 1964. godine. Zbog svojih karakteristika vežba se širom sveta, u mnogim zemljama uvršten je i u sistem školstva.

Od sledeće godine džudo počinje sa prvim školskim takmičenjima i u Srbiji. Za razliku od dosadašnje dominacije muških trenera u svim sportovima, treninge vodi žena - Bojana Stanković, sa diplomom sportskog trenera džudoa i majstor crnog pojasa 1. dan. Bojana je sada trener, a nekadašnji reprezentativac, osvajač 5. mesta na Evropskom prvenstvu, prva u državi i za juniore i za seniore. Sada želi svoje bogato iskustvo sa tatamija prenese na svoje mlade sportiste. Tako je nastala sekcija džudo kluba Kinezis, inače najtrofejnijeg niškog kluba, koji radi i u Aleksincu.

Veoma tiho u svojim prostojima u Tržnom centru Zelena pijaca - potkrovlje, klub radi i od finansiranja sopstvenim sredstvima klub je završio uspešnu takmičarsku godinu sa ukupno 43 medalje.

Bojanu je prepoznao i podržao niški klub Kinezis, sa tim da će sobzirom da je 32 mališana iz Aleksinca koji uspešno treniraju i donose medalje, klub jednog dana nositi obeležja Aleksinca.

Inače, za sve zaintresovane, treninzi su sa decom od 5-10 godina, a odvijaju se ponedeljkom, sredom i petkom u Tržnom centru Zelena pijaca - potkrovlje od 17.30 do 20.00 časova.


# džudo Bojana Stanković Kinezis Jelena (Milosavljević) Lazarević borilački sportovi
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima