Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PSD "Brđanka" - Gledićke planine

rss

15.04.2015.

11.4.2015. god. planinari PSD "Brđanka" su učestvovali na Republičkoj planinarskoj akciji u organizaciji PSD " Ljukten" iz Trstenika na Gledićkim planinama.

PSD "Brđanka" - Gledićke planine

Otvaranje akcije je bilo u Trsteniku. Okupilo se oko 450 učesnika, što je velika posećenost jednoj akciji. Staza je bila duga oko 20km. sa visinskom razlikom od 600m. Krenula je iz podnožja Gledićkih planina, a vodila je preko vrha Samar do sela Dubič, gde je bio kraj staze. U Dubiču je organizovan ručak za planinare i dodela zahvalnica.

Svi su bili zadovoljni zbog prelepog dana provdenog u prirodi i šetnji, predivnih Šumadijskih brdovito-valovitih pejzaža i druženja na stazi sa planinarima iz drugih društava.

Gledićke planine su dobile ime po selu Glediću, a po narodnom predanju što se sa njih daleko gleda. Prostiru se u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od 35km. Nalaze seizmeđu Lepenice na severu, Gruže na zapadu, Levča na istoku i Zapadne Morave na jugu. Najviši vrh Samar je na visini od 922m., na području opštine Kragujevac. Planine su bogate šumom, rečnim tokovima, pašnjacima i rdunim blgom. Otkrivena su nalazišta gvožđa, pirita, bakra, uglja i gipsa.

PSD "Brđanka" ima visedecenijsku plodnu saradnju sa društvom iz Trstenika, koje redovno učestvuje na našim akcijama. Odlazak je organizovan u saradnji sa prijateljskim društvima "Varnica" iz Ražnja i "Ozren" iz Sokobanje.


# planinari Brđanka PSD Trstenik Gledićke planine
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima