Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PK "Železničar": Jura

rss

16.04.2015.

Protekle Uskršnje praznike članovi Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca su iskoristili za odlazak u inostranstvo radi organizovanja uspona na planinu Juru, koja se nalazi u istočnoj Francuskoj.

PK "Železničar": Jura

Ova planina je poznata po tome što je po njoj jedan geološki period Zemljine istorije dobio naziv.

Da bi se stiglo do podnožja ove planine , trebalo je puno strpljenja i dobre volje. Dugi put je vodio preko severne Italije i nadalje između planinskih venaca Alpa na istoku Francuske do tromeđe sa Švajcarskom i grada Ženeve. Dobro mesto za odmor vozača ali i planinara  poklopilo se sa najvećim gradom severne Italije, Milanom, pa su planinari iskoristili prepodne za obilazak ovog grada.

Za polaznu tačku uspona izabrano je selo Leleks koje se nalazi u zapadnom podnožju planine, na nadmorskoj visini od 893 m. Inače ovo selo predstavlja regionalni turistički centar ima nekoliko hotela i lepe skijaške terene.

Staza kojom su se kretali planinari bila je pokrivena dubokim, ali na svu sreću „tvrdim” snegom i krivudala je kroz gustu četinarsku šumu u donjem i srednjem delu koja je u gornjem delu ustupila mesto patuljastim četinarima i livadama.

Nakon četvoročasovnog uspona planinari su ispenjali najvišu tačku ove planine vrh – Kret d la Než, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1720 m. Dobri vremenski uslovi omogućili su planinarima da uživaju u divnom pogledu koji se pružao ka jugu do snegom pokrivenih Alpa a ka istoku na prostranu kotlinu Ženevskog jezera i na istoimeni grad.

Spuštanje sa planine je bilo mnogo brže od uspona jer se odvijalo po stazi koja je korišćena za uspon. Sledio je dugi put do Srbije pa su planinari napravili nekoliko pauza u gradovima kroz koje su prolazili a među njima najlepši utisak na planinare su ostavili Lozana i Bern u Švajcarskoj.
 

 


# planinari Železničar (plan. dr.) Francuska Jura
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima