Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Letenje iznad Sokograda

rss

08.07.2014. Paraglajding klub Jastrebac Aleksinac

Proteklog vikenda (05.-06. jula) održano je takmičenje u paraglajdingu „Sokobanja kup 2014“. Sa planine Ozren iznad Sokobanje, poletalo je više od 40 takmičara u dve discipline.

Paraglajderi iznad Sokobanje

U veoma neizvesnoj i napetoj trci na sokobanjskom nebu u disciplini prelet, pobedio je Predrag Dudić iz PK „Golija“ – Raška. Kao drugoplasirani, trku je završio Miloš Gagić PK „Ares“ – Beograd, koji se posle dužeg vremena konačno vratio na pobednički podijum. Bronzanu medalju osvojio je Dragan Martinović iz PK „Sokolica“ – K. Mitrovica, koji je posle prošlonedeljne pobede, nastavio da ostvaruje dobre rezultate.

- „Osećaj je zaista fenomenalan. Ovo je moja prva medalja u pojedinačnoj konkurenciji posle dužeg vremena. Veliki broj godina treninga i provedenih sati u vazduhu sam uložio u paraglajding i rezultati su se morali pokazati. Izuzetno sam inspirisan da se na narednom Državnom prvenstvu što bolje plasiram i da moj grad Čačak možda dobije i državnog prvaka. Čestitam pilotima na gladijatorskoj borbi.“ – izjavio je pilot Miloš Gagić iz Čačka. Milan Bujić iz PK "Jastrebac" iz Aleksinca je podelio četvrto mesto.

Preletači su imali zadatak da za što kraće vreme obiđu tačke iznad Sokograda,  Bovanskog jezera i nekoliko sela u okolini. Cilj je bio u samoj Sokobanji. Dužina trke je iznosila 60km i pobednik ju je preleteo za tri sata i četiri minuta. 

Precizni sletači imali su zadatak da slete na livadu u podnožju Sokograda. U tome, najuspešniji je bio Ivan Pavlov iz PK „Delta“ – Kanjiža. Slobodan Maletić iz PK „Košava“ – Surčin i Jovan Novak iz PK „Ares“ – Beograd, osvojili su drugo i treće mesto. U ekipnom plasmanu PK „Košava“ iz Surčina je po treći put za redom osvojila prvo mesto. Ekipa PK „Delta“ – Kanjiža osvojila je drugo, dok je PK „Ares“ – Beograd osvojio treće mesto.

Kup Sokobanje je bilo poslednje takmičenje pred Državno prvenstvo i dva Evropska prvenstva koja se održavaju u Srbiji. Vazduhoplovni savez Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Sportskim savezom Srbije, ove godine organizuje Evropska prvenstva u paraglajdingu u ove dve discipline. Na Kopaoniku od 03. Do 16. avgusta u preletu i u Vršcu od 31. avgusta do 07. septembra u preciznom sletanju.

Predrag Dudic pobedni trke u Sokobanji

Pobednik takmičenja Predrag Dudić

 


# Beograd Sokobanja paraglajding Jastrebac PK Dragan Martinović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima