Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Plastične kese kao ekološki problem

rss

18.07.2008. Izvor: B92

Plastične kese kao ekološki problem

U prodavnicama su kese često besplatne, ali u pitanju su isključivo plastične kese, koje zagađuju životnu sredinu.

Za sada u Srbiji nema zakona koji reguliše proizvodnju i distribuciju plastičnih kesa, te rešenja ovog problema još uvek nema. Svakom kupovinom u Srbiji iskoristi se bar jedna plastična kesa, koja će kasnije najverovatnije završiti kao "ukras“ kraj puta ili na nekom drvetu. Procenjuje se da svaki stanovnik Srbije iskoristi 150 plastičnih kesa tokom jedne godine.

Potrošačka kultura i nedostatak zakonske regulative dovode do nekontrolisanog trošenja i bacanja plastičnih kesa. Mnogi građani, međutim, kažu da bi radije koristili papirne kese nego standardne, plastične.

Veliki trgovinski lanci u Srbiji ne nude alternativu plastičnim kesama prilikom kupovine. Ipak, pojedini lanci svesni su svoje odgovornosti tako da planiraju da u narednim godinama tu praksu menjaju. Na primer hipermarket Intereks planira da kupcima uskoro omogući izbor.

Nedavno je u Tihom okeanu otkriven plastični plutajući "skup" đubreta veličine dve Amerike. Nevidljivi kontinent nije mogao biti uočen iz vazduha ili satelita sve dok se ljubitelji mora nisu našli unutar plutajuće deponije.

Među plastičnim kesama, moguće je da se nalazila i neka upotrebljena u Srbiji. U Srbiji nema ni zakonske regulative, pa ni načina kako sanirati ili bar ublažiti problem.

U Kini će do 2010. godine biti zabranjeno korišćenje plastičnih kesa. Domišljati Kinezi čak i recikliraju plastične kese, praveći od njih sintetičke majice.

Komentara: 1


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    agvozden 23.07.2008.
    Gradsko Veće Los Ađelesa izglasalo zabranu plastičnih kesa u prodavnicama, koja stupa na snagu 1. jula 2010. godine.

    U najvećem gradu Kalifornije, kupci će moći da koriste svoje torbe ili da plate 25 centi za "biološku" kesu. Veće kaže da će zabrana svetsti na minimum troškove za čišćenje grada i reke Los Anđeles. Ceni se da grad troši više od 2 milijade plastičnih kesa godišnje.

    Prošle godine, San Francisko je doneo prvu zabranu plastičnih kesa u SAD, koja je stupila na snagu u novembru.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima