Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Džinovska ozonska rupa se najzad smanjuje

rss

04.11.2017. Tanjug

Iz američke svemirske agencije NASA stigla je retko dobra klimatska vest, a to je da se džinovska rupa u Zemljinom ozonskom omotaču smanjuje i najmanja je od 1988. godine.

Foto Piksabej

Ove godine rupa je bila najveća u septembru, kada je bila široka oko 20 miliona kvadratnih kilometara, što je dva i po puta veća površina od Sjedinjenih Država, preneo je „Vašington post”.

Tada je, ipak, bila za 3 miliona kvadratnih kilometara manja od prošle godine, a od tada se još smanjila. Ova dobra vest pojavljuje se 30 godina nakon što je otkrivena ozonska rupa, čije otkriće je dovelo do Montrealskog protokola 1987.

Vremenski uslovi u stratosferi zaslužni su za ovo smanjenje ozonske rupe, a oni su topliiji nego ikad. Naučnici navode da topao vazduh odbija hemikalije poput hlora i broma koje uništavaju ozonski omotač.

Vremenski uslovi iznad Antarktika bili su slabiji, što je dovelo do toplijih temperature koje su usporile gubitak ozona. Pol Njumen, šef naučnog tima za Zemlju u NASA-inom Centru za svemirske letove Godard u Grinbeltu u Merilendu kaže da je to poput uragana - nekih godina ima malo onih koji dođu do obale a ovo je godina u kojoj vremenski uslovi dovode do poboljšanja formacije ozona.

Uništenje ozonskog omotača uglavnom se odvija iznad Antarktika i posebno ugrožava stanovnike južne hemisfere. Ozon, bezbojni gas, štiti Zemlju od štetnog ultraljubičastog zračenja koje uzrokuje rak kože, ometa rast biljaka i drugo, podsećaju naučnici.

Komentara: 4


# ekologija Vašington NASA ozon
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-14)

  vesna 04.11.2017.
  Ono sto vidim u Aleksincu sve ide na bolje. Sve ulice su asvaltirane, u opstini je sve vise ljubaznih radnika, a u gradu je sve manja nezaposlenos. Zato treba biti realan ova vlas zaista vredi.

 • (+2) (-13)

  radisa m 04.11.2017.
  Cinjenica je da Vucic mnogo trci - to se sve prenosi sa vrha drzave i na opstinu. Nasi opstinari trebaju samo ispratiti sve i stvoriti uslove za potencijalne investitore. Verujem da ce se sve kretati iz godine u godinu na bolje, samo da ostane mir u Srbiji.

 • (+13) (-1)

  Perkan 05.11.2017.
  Crna rupa je nastala u Aleksincu i preti da nas sve proguta.
  Zato i niste primetili da je Vučić obećao sve što je ispunio.
  Pogledajte projekat za navodnjavanje koje je najavio pre par godina, posle toga ni reči o tome.

 • (+3) (-1)

  Zoran 07.11.2017.
  Draga Vesna, zahvaljući predsedniku Vučiću i ozonska rupa se smanjuje, samo se rupa u tvojoj glavi povećava.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima