Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Predstavljen elaborat o sanaciji klizišta u Novom naselju

rss

18.03.2013. izvor: Radio Aleksinac

Na danas održanoj prezentaciji u Velikoj sali Skupštine opštine građani i javna preduzeća su upoznati sa elaboratom o stanju klizišta u Novom naselju.

Predstavljen elaborat o sanaciji klizišta u Novom naselju

Površina od 130 hektara ovog naselja je ispitana, a elaboratom je dat predlog za sanaciju klizišta, kaže rukovodilac tehničke službe u Direkciji za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac Rodoljub Paunović.

Klizište se rasprostire na celoj površini Novog naselja i na prosečnoj je dubini od tri metra. Na osnovu svih pokazatelja, ovo područje podeljeno je na tri celine.

- Jedna celina je uslovno stabilno zemljište. Druga celina je nestabilno zemljište, koje preovladava na 60 procenata površine, a treća celina je stabilno zemljište, koje se nalazi u podnožju Novog naselja, odnosno to je prostor gde se nalazi fabrika Gramer i objekti Elektrodistribucije.

Na osnovu prezentovanog elaborata, Direkcija će napraviti i sprovesti program sanacije pomenutog klizišta, a na poslednjoj sednici Upravnog odbora ovog preduzeća pokrenuta je inicijativa za izbor izvođača radova na projektu sanacije.

- Projekat sanacije će se bazirati prevashodno na elementima opisanim u elaboratu o geotehničkom ispitivanju. Predvideće se određene inžinjerske i druge mere koje će se preduzeti da bi se ceo prostor sanirao od pojave dodatnog klizišta, odnosno da bi se elementi i uslovi klizišta umanjili, a teren doveo u stabilno stanje.

Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac je od 2004. godine iz budžetskih sredstava za sanaciju klizišta izdvojila oko pet miliona dinara, koji su utrošeni za izradu projekta geološkog ispitivanja i njegovu tehničku kontrolu, kao i geodetsko snimanje prostora i izradu elaborata na osnovu dobijenih geotehničkih parametara.

video...

Komentara: 0


# Direkcija Gramer Rodoljub Paunović
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}