Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Neophodna štednja vode da ne bi bilo restrikcija

rss

08.07.2012. Izvor: Radio Aleksinac

Potrošnja vode u Aleksincu i okolini je povećana, a po rečima nadležnih, utroši se skoro svih 220 litara u sekundi, koliko se proizvede u fabrici vode u Bresju.

Neophodna štednja vode da ne bi bilo restrikcija

Vode za tehnološko snabdevanje fabrike ima dovoljno iako je niska kvota vodostaja u Bovanskom jezeru.

- Vodostaj sirove vode u našem vodozahvatu na Bovanskom jezeru je na zadovoljavajućem nivou, jeste niska kota vode u jezeru na vodozahvatu, ali to još uvek ne predstavlja probleme u smislu malih ili nedostajućih količina sirove vode kao ulazne komponente u fabrici za preradu vode Bresje. To su dovoljne količine vode za tehnološki proces prerade i normalno vodosnabdevanje naših potrošača, ali smo mi sada blizu nekog maksimuma – kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Mlađo Tomić.

Tomić tvrdi da za sada nema problema sa snabdevanjem potrošača, ali upozorava da nema ni mesta rasipničkom ponašanju. On je pozvao građane da odgovorno troše vodu i da štede, kako ne bi bilo restrikcija.

- Imamo veliku potrošnju vode za neke namene koje nisu životne. Tu pre svega mislim na zalivanje travnjaka, voćnjaka, bašti ili plastenika, a mislim da u ovom sušnom periodu to nije dopustivo. Time dolazimo u situaciju da nećemo moći redovno da snabdevamo vodom građane za osnovne životne potrebe, a tu pre svega mislim na vodu za piće i održavanje lične higijene.

Naš sagovornik ističe da je voda iz aleksinačkog vodosistema, bez obzira na visoke temperature i veliku potrošnju, zadovoljavajućeg kvaliteta i zdravstveno ispravna, to jest, pijemo zdravu i pitku vodu.

Komentara: 0


#
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima